KulturaFoto: Promo - SKC

Koncert "Stradanje po Mateju" u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 12 04 2019

Koncert Kragujevačkog pevačkog društva i kragujevačkog orkestra “Stradanje po Mateju”, Mitropolita Ilariona Alfejeva, biće održan sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Cena ulaznice je 400 dinara. 

Delo „Stradanje po Mateju” mitropolita i kompozitora Ilariona Alfejeva, jedinstveno je u tradiciji ruske duhovne muzike po tome što je zasnovano na specifičnom spoju veoma različitih muzičkih i, uopšte, službenih praksi Zapadne i Istočne crkve. U Pasiji po Mateju dolazi do „susreta” i integracije reprezentativnih, široko prepoznatih elemenata zapadne i istočne crkvene muzike: žanra pasije, oblika fuge, kao i ruskog, odnosno crkvenoslovenskog jezika.

Čovečanstvu poznat događaj stradanja Isusa Hrista, opisan u Jevanđelјima Novog zaveta, svakom čoveku, na svakom mestu, i u svako vreme, predlaže jevanđelski model lјubavi, za temelј autentične ličnosti, i njene autentične uloge u svetu koji je okružuje. Žrtvoprinosna lјubav, kao vreme i mesto našeg susreta sa drugima, jeste pokret ka učešću u besmrtnom.

Kazivana kroz formu vokalno-instrumentalnog muzičkog izražaja, ova biblijska priča slušaocima omogućava potpuno novu vrstu učešća u njoj, u sadašnjosti, i u zajednici sa savremenicima.

I sada, kao i tada, jedini uslov koji se stavlјa pred svakog pojedinca, jeste srce otvoreno za susret sa drugim čovekom.