KulturaFoto: tamaserdi.com

Koncert u Prvoj gimnaziji: Za Kragujevčane nastupa pijanista Tamaš Erdi

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Četvrtak, 17 10 2019

Tamaš Erdi, pijanista iz Mađarske, nastupiće sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Pijanista Tamaš Erdi izgubio je čulo vida od prevelike količine kiseonika u neispravnom inkubatoru. Njegovo interesovanje za muziku otkriveno je u ranoj mladosti. Kako bi naučili Tamaša da svira klavir, njegovi profesori koriste jedinstvenu metodu pod nazivom „strukturalni metod“, preko kog on praktično prekomponuje muziku koja mu je predstavljena.

Sa 15 godina nastupio je na prestižnom Prolećnom festivalu u Budimpešti sa dirigentom Tamaš Vašarijem izvodeći Mocartov klavirski koncert. Sa 17 godina osvaja Luj Braj Međunarodno klavirsko takmičenje u Moskvi nakon čega je primljen na Muzičku akademiju u Beču.

Sa 18 godina u aranžmanu za pet klavira osvojili su Đina Bahauer klavirsko takmičenje u Salt Lejk sitiju. Godine 2002. Tamaš diplomira na Kraljevskom konzervatorijumu u Torontu kao klavirski umetnik kod Leona Flajšera. Za vreme studija u Torontu svirao je sa Simfonijskim orkestrom iz Toronta, sa Islandskom Simfonijom, Simfonijskim orkestrom Mađarskog radija, Mocart orkestrom iz Beča, Mađarskom nacionalnom filharmonijom, sa Sverdlovsk simfonijskim orkestrom.

Godine 2012. zatvara u Rumuniji Listove Bicentenijalne događaje sa Enesku simfonijskim orkestrom. Nastupao je u Karnegi holu, Linkoln centru, svirao je u Siberiji, Rusiji, Kuvajtu, Libanu, SAD, Kanadi i nekoliko evropskih gradova, najskorije u Londonu u Barbikan centru, a radi sa svim simfonijskim orkestrima u Mađarskoj. Već nekoliko puta je nastupao pred 4000 ljudi ispod čuvenog Šopenovog spomenika u Varšavi, Poljskoj.

Godine 2008. Tamaš dobija Junior Prima nagradu za talentovane individue ispod 30 i osvaja Prima Primisima 2010. godine, što je jedno od najprestižnijih profesionalnih prepoznavanja mađarskih individualaca od strane privatnog sektora. 2012. godine dodeljeno mu je državno odlikovanje „Orden zasluge Republike Mađarske, Viteški krst“.

Foto: tamaserdi.com