Kultura

Kragujevac Comic Con: Sedma runda Međunarodne strip konferencije (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
11:34 | Petak, 23 06 2017

Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“, sedma po redu, počela je juče i traje do 25. juna, a održava se na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Kragujevca. Na međunarodni festival stripa dolaze ugledni umetnici i stručnjaci za strip i popularnu kulturu iz Italije i Srbije.

Program se ove godine održava i u Beogradu i Novom Sadu. 

Ovaj festival stripa, ali i popularne kulture, ove godine će svoju „sedmu rundu“, kako piše na plakatu sa junakinjom Modesti Blejz, čiji je autor kragujevački umetnik Milan Jovanović, imati osim matičnog grada, i u drugim centrima u Srbiji. Ove godine se Komikon održava naporedo sa kragujevačkim muzičkim festivalom Arsenal fest, što obogaćuje mogućnosti i za ljubitelje muzike i za ljubitelje stripa.

Glavni deo programa je i ove godine posvećen gostovanju uglednih autora iz Italije kao što su Kristijano Spadevekija, Valter Venturi i Klaudio Kjaveroti, kao i domaćim, među kojima su Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović, Leonid Pilipović, Sabahudin Muranović, Milivoj Kostić, Velibor Stanojević i Stefan Katanić. Uz njih gostuju i stručnjaci za strip Ilija Bakić, Zoran Stefanović, Uroš Smiljanić, Nikola Dragomirović, Milan Jovanović, Vladimir Milošević i Andrija Mihajlović.

U program su, osim kulturno važnih tribina, promocija izdanja i crtanja posveta, uključene i mnoge druge delatnosti – izložbe, stvaranje ulične umetnosti, prodaja izdanja i konkursi. Tako će se ovde godine održati i konkurs za strip „Kragujevački pobednik“, konkurs za najbolju fotografiju Kragujevac Comic Cona 2017, ali i konkurs za najbolju ilustraciju Zagora.

U subotu će u Kragujevcu biti održana i godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije. Biće predstavljena nacionalna strategija za strip u Srbiji, kao i Centar za umetnost stripa, programska jedinica koju je „Svet stripa“ utemeljio u aprilu ove godine zajedno sa Domom omladine Beograda i Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

Biće održane četiri izložbe – „Reči“ čije su autorke Mihaela Miron, Milja Vuković i Irena Marjanović Cvetković, izložba grafita Bobana Milosavljevića, izložba polaznika Škole devete umetnosti „Svet stripa“ i izložba fotografija iz arhive Kragujevac Komikona.

O svom dokumentarnom filmu "Kongres zaborava" u podnaslovu "Kako je stradao strip u staroj Jugoslaviji" govoriće autor Vlada Paunović. 

Uličnu umetnost posvećenu Taličnom Tomu uradiće akademski umetnik specijalizovan za polje prostorne vizuelizacije Milivoj Kostić.

Svoja izdanja i predmete izlagaće poznate izdavačke kuće: Veseli četvrtak, Alan Ford, Darkvud, Komiko, Makondo, Forma B, Čarobna knjiga, Besna kobila, Everest media, Modesti stripovi, Spoter Sova i Svet stripa.

Festival se u nedelju 25. juna, premešta u Beograd, gde će se u Domu omladine Beograda, u okviru programa Centra za umetnost stripa, strani i domaći umetnici predstaviti publici i poznavaocima glavnog grada (od 15 do 19 časova).

PROGRAM

Petak

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 17.00 do 20.00
17.00 - 19.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Claudio Chiaverotti, Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica, Sabahudin Muranović Muran, Leo Pilipović, Velibor Stanojević i Stefan Katanić
17.30 - predstavljanje Centra za umetnost stripa, Zoran Stefanović, Nebojša Vesović
18.00 - svečano otvaranje konferencije, Milan Bjeletić, član kragujevačkog gradskog veća za kulturu
18.10 - javni intervju: Bob Živković, vodi Nikola Dragomirović 
19.00 - o stripskoj produkciji u 2017. i posebnim osvrtom na strip Legenda o Isu i serijalu Pogrebnik, Vuk Marković, Vladimir Milošević
19.30 - o saradnji na novom albumu Orthodox Celtsa govore strip autor Walter Venturi i frontmen benda Aca Seltik, moderator Zoran Stefanović

Subota

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 10.00 do 20.00
12.00 skupština Udruženja stripskih autora Srbije
16.00 - 16.00 crtanje i potpisivanje za posetioce, učestvuju: Claudio Chiaverotti, Cristiano Spadavecchia, Walter Venturi, Marko Somborac, Miodrag Ivanović Mikica, Sabahudin Muranović Muran, Leo Pilipović, Velibor Stanojević i Stefan Katanić
17.00 - predstavljanje grafičkog romana Prozor, autor Srboljub Nikić
17.30 - o strip-serijalu Korto Malteze i strip produkciji izdavačke kuće Darkwood, Milan Jovanović i Emina Ignjatović 
18.00 - o dokumentarnom filmu "Kongres zaborava", ili kako je stradao strip u staroj Jugoslaviji, Vlada Paunović, Zoran Stefanović 
18.30 - javni intervju: Marko Somborac, vodi Nikola Dragomirović 
19.00 - javni intervju: Claudio Chiaverotti i Cristiano Spadavecchia govore o serijalima Morgan Lost i Brendon

Nedelja

Kragujevac, Đački trg
berza stripa od 10.00 do 12.00
11.00 - dan besplatnih stripova
12.00 - proglašenje najboljeg rada sa konkursa za strip Kragujevački Pobednik