KulturaFoto: GTO Kragujevac

Kragujevac u Noći muzeja (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Subota, 18 05 2019

"Noć muzeja", 16. po redu, održava se u subotu u više od 40 gradova Srbije, a Kragujevčane očekuju raznovrsni programi na više lokacija i besplatan ulaz na sve događaje.

Manifestacija traje od 16 do 24 sata, a u pojedinim najavama naznačeno je vreme zvaničnog otvaranja događaja.

Nakon velikih pobeda, dolazi sloboda i zato je okosnica ovogodišnje Noći muzeja upravo to – osvajanje i upražnjavanje slobode umetničkog izražavanja.

PROGRAM

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET

"Sloboda" - Tema sloboda je za naš fakultet i sve institute koji će učestvovati prava radost, jer rađanje i sloboda su sinonimi za oblasti koje izučavamo. Sloboda je znanje, sloboda je energija, Sloboda je buđenje, Sloboda je oslobađanje... Sve su to nazivi našeg programa.

Institut za fiziku će predstaviti slobodnu, neograničenu, besplatnu energiju kroz nekoliko eksponata i ogleda: Energija Sunca- solarni panel; Kosmičko zračenje – Vilsonova komora; Bežični prenos – slobodno korišćenje signala; Svetlost izvor život (difraktometar); Planeta Zemlja na putu oko Sunca.

Institut za matematiku i informatiku će će posetiocima dati priliku da oslobode maštu i upuste se u pružanje izazova svojim vijugama, da se oprobaju u matematičkim rebusima, zagonetkama i mozgalicama. Samo obrazovan čovek je slobodan čovek!

Institut za biologiju i ekologiju će predstaviti biološku raznovrsnost živog sveta, kao rezultat  slobodnog  rasprostranjenja u prirodi i osvajanja vodenih i kopnenih prostranstava.

Institut za hemiju će ovoga puta “oslobađati”: Duh iz boce – oslobodićemo duha u vidu vodene pare. Slonova pasta – oslobodićemo molekule jakih međumolekulskih sila; Bengalske vatre i Zelena vatra – pobuđeni molekuli će se osloboditi viška energije emitovanjem obojene svetlosti; Vulkan – oslobođena toplota nastala simuliraće vulkansku aktivnost; Zeleni bljesak – reakcije inicirane vodom znaju da oslobode veliku količinu energije.

SPOMEN PARK "KRAGUJEVAČKI OKTOBAR"

"Sećajte se mene moji" - Za posetioce će biti organizovan minibusom večernji obilazak Memorijalnog parka pod nazivom "Sećajte se mene moji", uz stručno vođenje kustosa od 18 do 20 časova na svakih pola sata.

MUZEJ "21. OKTOBAR"

Posetiocima je dostupna stalna, multimedijalna postavka o Oktobarskoj tragediji, a u okviru nje i ciklus slika "Kragujevac 1941" Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen–parku.

Otvaranje izložbe "Pogled izbliza: Atelje Paje Jovanovića u Muzeju "21. oktobar" autorke Isidore Savić, biće upriličeno u 20.30 sati u saradnji sa Muzejom grada Beograda. Reč je o izložbi slika, crteža, grafika i ličnih predmeta iz legata jednog od naših najvećih umetnika, Pavla Paje Jovanovića (1859 - 1957). Posetioci će moći da vide neka od njegovih najpoznatijih dela, poput "Proglašenje Dušanovog zakonika", ali i manje poznata, a izuzetna dela, kao i skice u crtežu i pripreme za uljane slike i tako se upoznaju sa načinom rada i slikarskim razmišljanjima barda naše umetnosti. Prikazani radovi obuhvataju period njegovog stvralaštva od 1889. do 1951. godine. Biće izloženi i njegovi lični predmeti: diplome, indeks sa bečke Akademije, oruginalan slikarski materijal i rekviziti koje je koristio u prikazivanju istorijskih scena ili ličnosti, poput sevastokratorskog venca, kubure ili mača iz 19. veka.

"Sećanje na Zorana Petrovića" - Noćni koncert "Sećanje na Zorana Petrovića", muzički recital na poeziju poznatog kragujevačkog i srpskog kniževnika počinje u 21 čas. Učestvuju profesor Vladimir Perić i učenici muzičke škole "dr Miloje Milojević".

KONAK KNEZA MIHAILA

"Slike vremena i događaja na srpskom novcu – Novac Kneževine i Kraljevine Srbije". Izložba je Narodne banke Srbije, a radi se o novcu iz doba Kneževine i Kraljevine Srbije, koji do sada posetioci nisu mogli da vide u Kragujevcu. Otvaranje izložbe je u 18 sati.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

"Prvaci kragujevačke scene i srpske glume Ljubomir Ubavkić Pendula i Mirko Babić". Ova izložbena postavka na više od dvadeset velikih panoa kroz fotografije hronološki predstavlja sve faze glumačkog stvaralaštva Ljubomira Ubavkića Pendule i Mirka Babića u pozorištu, na filmu i televiziji. Sastavni deo izložbe su i fotografije iz ličnog i porodičnog života dvojice glumaca, nagrade koje su tokom svojih bogatih karijera dobijali, lični predmeti, kao i kostimi iz predstava. Autori izložbe su Katarina Babić, viši kustos Spomen parka Kragujevački oktobar, Ana Kolbjanova, scenograf i Marko Misirača, reditelj. Autor izloženih kostima i skica je kostimograf Knjaževsko-srpskog teatra Jelena Janjatović. Biće prikazane i video projekcije o životu i radu Ljubomira Ubavkića i Mirka Babića.

GALERIJA "ART"

"Buljarice XXI-XXII" - Iz prošlogodišnjeg saziva XXI (maj) i XXII (septembar) likovne kolonije Buljarica predstavljamo po jedan rad učesnika kolonije iz ta dva saziva. Izložićemo radove sledećih autora: Danica Masniković, Silva Vujović, Maja Đokić, Aleksandar Cvetković, Bojan Otašević, Momčilo Macanović, Vasilije Dolovački, Mišo Vemić, Zoran Krulj.

GALERIJA "MOSTOVI BALKANA"

Izložba slika Milene Pavlović Barili iz umetničkog fonda Fondacije Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili. Izložba je organizovana u saradnji ustanova: Spomen-park „Kragujevački oktobar“, Gradske galerije „Mostovi Balkana“ i Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili. Izložba je deo bogate zbirke i sadrži 14 slika, 3 ilustracije i 4 lična predmeta. Izložba će biti otvorena u 19 časova i trajaće do 10. juna.

MALI LIKOVNI SALON

Izložba "Sol art" umetnika Dragana Todorovića, člana ULUS-a, i profesora Fizike čvrstog stanja na PMF-u u Kragujevcu. Kako polazišta za naučno istraživanje mogu imati svoju interpretaciju kroz umetnički izraz, pokazaće dr fizike čvrstog stanja na PMF-u u Kragujevcu Dragan Todorović. Proučavajući transpost energije kroz polimerne lance putem složenih numeričkih simulacija, on je dosao, uz neophodne likovne intervencije, do neobičnih grafika, koje zapravo afirmišu estetiku nano sveta. Samostalnu, autohtonu sliku,  u odnosu na primarno naučno polazište, dr Dragan Todorović je nadrgadio komponentom narativnog, u čemu se ogleda sloboda autora da na svoj način vidi i tumači  sopstveno delo. Nazvao ga je Veliki portal, što korespondira sa ritualom u kulturi Inka. Zanimljivo je što će publika u Noći muzeja, videti numerički zapis od koga on polazi da bi dobio krajnji produkt - umetničku sliku, koja je od stručne likovne javnosti prepoznata kao izraz visoke estetike. Proces ce biti prikazan uzivo. Otvaranje izložbe u 19,30 časova.

FABRIKA 3D KARIKATURE (Stojana Protića bb)

Izložba trodimenzionalnih karikatura autora Milivoja Obrenovića Lije. Kolekcija obuhvata brojne figure poznatih svetskih i istorijskih ličnosti, kao što su Endi Vorhol, Vinsent van Gog, Salvador Dali, Leonardo da Vinči, Elvis Prisli, Roling Stonsi... Trodimenzionalne karikature predstavljaju jedinstveni izraz u svetu karikature. Autor Milivoje Obrenović Lija, član ULUPUDS-a, nagrađen je više puta na domaćim i inostranim salonima karikature, takođe je dobitnik nagrade Udruženja književnika Srbije za drugačiji satirični pristup karikaturi, Šopenov muzej u Poljskoj i Narodno pozorište u Beogradu su neka od mesta koja krase njegove trodimenzionalne karkature.

STUDENSTSKI-KULTURNI CENTAR

Izložba "New standards - izgubljene poetike" autora Zorana Ignjatovića biće otvorena u 20 sati. Pretpostavljam  da svaki umetnik u svom opusu ima radove koji se ne uklapaju u takozvane "ciklus  fajlove" i na neki način nisu na prvi pogled prepoznatljivi. Upravo zbog toga, dešava se da neka od tih ostvarenja - umetničkih akcija nikada ne ugledaju svetlo dana. Ova izložba upravo ima za cilj da predstavi deo tog "onostranog" i da donese publici i stručnoj kritici još jedan izazov u prepoznavanju i sagledavanju vizuelnih fenomena. Izložba je sastavljena od  radova nastalih u tišinama između velikih tematskih celina ili ciklusa ("Konstrukcije", "Talas", "Muzičari" ...)  i koji nikada i nigde do sad nisu izlagani. (Autor)

POLITEHNIČKA ŠKOLA

U Politehničkoj školi posetioci će moći da pogledaju izložbu „Arhitektura vojno-tehničkog zavoda “. Izložba je nastala povodom obeležavanja jubileja 165 godina Srednje stručne škole u Kragujevcu. Postavka sadrži 14 radova učenika obrazovnog profila tehničar industrijskog dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. Motivi su bili šest objekata koji predstavljaju veoma značajno arhitektonsko nasledje grada Kragujevca i deo su obrazovno-industrijske celine nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda. Autori radova su učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda, koji su koristili sledeće tehnike: akrilik na platnu, crtež, akvarel i pastel na papiru, a izložena su i tri rada umetničke fotografije. Pored učeničkih radova na izložbi je prikazano i  idejno rešenje poštanske markice, koja je povodom ovog jubileja prvi put odštampana u istoriji škole. Izložena je i škoska plaketa, koju su  kao i poštansku markicu dizajnirali nastavnici i učenici ove škole.

DOM OMLADINE

Izložba slika „Poznati kragujevački muzičari“, slikara Gorana Sorgića. Na otvaranju će biti puštana muzika bendova čiji se članovi nalaze na slikama.