Kultura

Kragujevčani oduševljeni Dalijem, Muzej posećeniji nego ikad

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Četvrtak, 14 04 2016

Kragujevački ljubitelji umetnosti oduševljeno su dočekali otvaranje izložbe grafika slavnog umetnika, nadrealiste Salvadora Dalija u Konaku kneza Mihaila. Interesovanje posetilaca ne jenjava ni nakon otvaranja pa podsećamo da je postavka u našem gradu do 18. aprila.

Izložba je upriličena pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. Izložbu je svečano otvorio Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu, a na otvaranju su, između ostalih, kao predstavnici lokalne samouprave bili gradonačelnik Radomir Nikolić i Minja Obradović.

boris daliObraćajući se velikom broju posetilaca, predstavnika ustanova kulture, umetnika i ljubitelja umetnosti, Kovačević je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da, u gradu koji u okviru svog Univerziteta ima i Filološko umetnički fakultet i čiji sugrađani umeju da prepoznaju vrednost umetničkih dela, bude domaćin izložbe tako velikog i autentičnog svetskog umetnika.  

"Zahvalnost dugujemo Narodnom muzeju koji je prepoznao potrebe svojih sugrađana i uz podršku lokalne samouprave, a posredstvom Multimedija tima iz Sombora, u Kragujevac doneo dela sa potpisom jednog od najvećeg umetnika 20. veka. Svakako da najveća zasluga pripada Živi Škodlar i Lazaru Vujiću, koji su svoju kolekciju Dalijevih dela odlučili da predstave Srbiji", rekao Kovačević i naglasio da je atraktivnost izložbe utoliko veća jer se priređuje u godini u kojoj je grad opredelio više sredstava za projekte u kulturi nego ranije, a uklapa se i u sliku grada u kakvom želimo da žive naši sugrađani – gradu bogatom kulturnim sadržajima različitih pravaca, vrstama umetnosti i u gradu koji će ugostiti ne samo umetnike iz Srbije, već i sveta.

daliIzloženo je 40 dela iz kolekcije Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića koje su deo ciklusa ilustracija La Fontenovih basni, ciklusa Zodijak i skulpturu pozlaćena bronza "Žena žirafa", u produkciji Mihajla Nestorovića.

Zbog velikog interesovanja Muzej će  radnim danima biti otvoren do 18 časova, u subotu će raditi do 17h, dok će u nedelju zainteresovani moći da vide izložbu od 10 do 16 sati.