Kultura

Kragujevčanima se predstavio Orkestar Oružanih snaga Slovačke Republike (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Subota, 09 06 2018

U organizaciji ambasade Republike Slovačke i Muzičkog centra, Kragujevčanima se predstavio Orkestar Oružanih snaga Slovačke Republike, na otvorenom - ispred Druge kragujevake gimnazije.

Obraćajući se prisutnima, zamenik ambasadora Slovačke Igor Vencl, poželeo je dobrodošlicu na ovaj jedinstven muzički događaj: "Vojni orkestar, koji na najbolji mogući način reprezentuje Oružane snage Slovačke Republike, svoje umeće predstavio je na festivalima muzike širom Evrope. Muzika spaja ljude i narode, ona govori univerzalnim jezikom nota i melodija koje su na svim jezicima lako razumljive. Izbor kompozicija je raznovrstan, interesnatan i bez sumnje, kazao je Vencl, probudiće čula svakog od nas".

Na programu su bile poznate pesme iz celog sveta čiji su aranžmani prilagođeni vojnom orkestru, kao što su recimo Marš tekstilaca, Vinski čardaš, Tatranski pasteli...  

Inače, Orkestar Oružanih snaga Slovačke Republike je organizaciona jedinica Komande Bratislava i prvenstveno je svojim muzičkim programom namenjen  učešću u vojnim ceremonijama, odavanju počasti, svečanim nastupima i drugim reprezentativnim dešavanjima u resoru odbrane. Sedište Vojnog orkestra Oružanih snaga Slovačke Republike je u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke Republike. Orkestar trenutno broji 50 članova. Glavni dirigent je komandant inspektor major mr Boris Hokina, a zamenik komandira je dirigent kapetan mr Peter Huđec.
 

Galerija slika