Kultura

"Limunacija" Narodnog pozorišta iz Niša na sceni KST-a

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 25 03 2019

Predstava Narodnog pozorišta iz Niša pod nazivom "Limunacija" biće izvedena sutra od 20 sati na sceni Knjaževsko-srpskog teatra. Tekst za ovaj komad napisao je Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca, a režirao ga je Nebojša Bradić.

"Limunacija" nije Sremčeva priča o učitelju koji dolazi u zabito selo pun gotovih fraza evropske socijaldemokratije i parola naše devetnaestovekovne agitacije i demagogije, već Kovačevićeva porazna slika naših naravi i običaja koji se prostiru do današnjih dana. Budući da stalno opada poverenje u institucije, novi narodni tribuni imaju cilj da narodne želje provedu u izvršnu vlast. Oni su tu da bi nekome „ulepšali dan“, kako je to poručivao sugestivni heroj u filmu Prljavi Hari. (Nebojša Bradić)

Tekst za ovaj komad napisao je Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca, a režirao ga je Nebojša Bradić, koji je zadužen i za scenografiju. U predstavi igraju Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlović, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić. Kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, a koreografkinja Vera Obradović.