Kultura

Međunarodna izložba mozaika “Via Diagonalis” u Mostovima Balkana

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 07 02 2018

Izložba četrnaestoro umetnika iz Bugarske i Srbije pod nazivom „Via Diagonalis“ biće otvorena sutra u 20 časova u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“. Autor ovog projekta je Petar Vujočević, a publika će radove moći da pogleda do 27. februara. 

Svoje radove će izložiti Gordana Baškot, Milena Belenzada, Gordana Jovanović, Snežana Pešić Rančić, Gordana Stanišić Vujošević, Olivera Štrbac, Petar Vujošević, kao i njihove kolege iz Bugarske: Mila Botuševa, Damjan Damjanov, Kristina Tomova Kutlova, Stojka Tenčeva Mateva, Žori Sopadžiev, Krum Šarankov i Marko Tomov.

U rimsko doba glavni put koji je severne granice Rimskog carstva povezivao sa Konstantinopoljem  nazivao se Via Diagonalis. Taj put je polazio iz Singidunuma (Beograda), a stanice na tom putu kroz istočni deo Carstva, buduću Vizantiju, bili su  gradovi: Naissus (Niš), Serdika (Sofija), Philippopolis (Plovdiv) i Adrainopolis (Jedren).

Namera ovog projekta je da poveže postaje na ovom drevnom putu i to kroz likovnu tehniku koja je u Rimskom carstvu bila dominantna u slikarskom izrazu – mozaik. Povezivanje mozaičke likovne scene Bugarske i Srbije na ovoj izložbi pokazuje da savremeni likovni umetnici, koji se bave drevnom tehnikom mozaika, u ovom mediju na veoma ubedljiv način rešavaju savremene likovne probleme.

Susret dve škole, Beogradske i Bugarske, i njihovi različiti pristupi savremenom mozaiku ovde su veoma vidljivi. Sa jedne strane, u radovima umetnika iz Bugarske uočljiva je upotreba jarkih boja i određena ekspresivna figuracija. I radovi apstraktnog izraza su, takođe, u funkciji ove ekspresije. Kao najpogodniji materijal za ovaj način izražavanja u mozaiku bugarski umetnici pretežno koriste mozaičku pastu .

Nasuprot tome, dominantno mozaičko likovno stvaralaštvo u Srbiji okrenuto je prirodnim materijalima, posebno kamenu,  i u velikoj meri geometrijskoj apstrakciji. U delima u kojima je prisutna figuracija, ona nikada nije kopija štafelajnog slikarstva, niti je prenošenje štafelajne slike u mozaik.

Iz predstavljenih radova na ovoj izložbi lako možemo uočiti da su obe scene likovno utemeljene i da pedstavljaju adekvatan izraz sredina u kojima su nastale, i da već godinama istrajno i plodno stvaraju.  Ovo zajedničko izlaganje, prvo ovakvog obima u našoj zemlji,  početak je jedne koncepcije ponovnog otkrivanja, razvoja i izgradnje specifičnog duha Balkana.