Međupozorišna saradnja Šangaja i Kragujevca

Četvrtak, 06 Jul 2017 09:00Autor: Jovana Mladenović

Delegacija iz Šangaja u poseti je Kragujevcu, a u cilju boljeg upoznavanja i razumevanja menadžmenta u kulturi i organizacije festivala "Zlatna iskra". 

Petočlanu delegaciju čine Hu Peiyan, zamenica predsednika šangajske Fondacije za kulturni razvoj, He Xiaoqiong, direktorka Šangajskog lutkarskog pozorišta, Cheng Wei, direktorka šangajske Fondacije za kulturni razvoj, Yu Yigang, direktor Škole akrobatike i cirkusa i Mao Qipinq, zamenik direktora. Za njih su predstavnici lokalne smaouprave upriličili su svečani prijem u zgradi Gradske uprave. 

Najmlađa ustanova kulture, kragujevačko Pozorište za decu, je, bez obzira na kratak period postojanja, od 2003. godine uspelo da se visoko pozicionira i stekne ugled kako na nacionalnoj tako i internacionalnoj sceni, čulo se na prijemu. O kvalitetu rada kragujevačkog Pozorišta za decu svedoči i podrška resornog republičkog ministarstva koje je ove godine za pozorište izdvojilo 3,5 miliona dinara i 2 miliona za održavanje Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra“.  

Reč je o jednom od značajnijih festivala u ovom delu Balkana, na kojem, iz godine u godinu, u sve većem broju učestvuju inostarana pozorišta. “Zlatna iskra“ veoma doprinosi sveukupnoj slici kulturne scene u gradu ali i ugledu naše zemlje na međunarodnoj sceni. Sledeće godine proslavlja jubilej i održavanje 20. po redu manifestacije.

O saradnji dugoj čitavu deceniju sa Šangajskim lutkarskim pozorištem i učešćima na festivalima kod nas i u Kini, govorila je direktorka pozorišta Jelena Stojanović Patrnogić koja je rekla da je poseta organizovana na inicijativu Šangajskog pozorišta sa ciljem boljeg  upoznavanja i razumevanja menadžmenta u kulturi kao i organizacija Međunarodnog festivala “Zlatna iskra“.

"Saradnja šangajskog lutkarskog pozorišta i Pozorišta za decu Kragujevac traje od 2008. godine i za to vreme naše pozorište je četiri puta učestvovalo na festivalu “Zlatna iskra“. U svakoj od poseta naučili smo nešto novo o samoj organizaciji festivala koja je na visokom nivou", rekla je He Xiaoqiong, direktorka Šangajskog lutkarskog pozorišta. "Osvojena specijalna nagrada kragujevačkog pozorišta na četvrtom festivalu u Šangaju predstavlja veliku platformu za nastavak i razvoj naše saradnje", dodala je direktorka Šangajskog pozorišta i pozvala predstavnika grada i kragujevačko pozorište na festival sledeće godine.  

Inače, kvalitetnim predstavama Pozorište za decu više puta učestvovalo na priznatim međunarodnim festivalima i do sada oko 50 osvojenih nagrada. Glumci ovog pozorišta godišnje odigraju 170 izvođenja a pozorište poseti i preko 40 hiljada posetilaca.
 

Najnovije vesti iz ove kategorije