Kultura

Mirko Babić - to sam ja: 45 godina umetničkog rada prvaka drame

Autor: Jovana Mladenović
12:19 | Četvrtak, 15 06 2017

Prvak drame Mirko Babić obeležava 45 godina umetničkog rada, a tim povodom Knjaževsko srpski teatar u subotu od 20 časova organizuje svečanost pod nazivom “Mirko Babić – to sam ja“.

Mirko Babić je jedan od retkih visokoobrazovanih glumaca koji je odlučio da karijeru gradi u svom gradu, u kome je stasao, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost. Više od četrdeset godina, Babić je bio član ansambla Knjaževsko srpskog Teatra, u dva navrata bio je i upravnik, gostovao je u mnogim pozorištima širom Srbije, dobitnik je dvadesetak republičkih i međunarodnih glumačkih priznanja, ostvario je više od sto uloga u teatru, na filmu i televiziji.

Raspon njegovog glumačkog dara obuhvata sve žanrovske izraze – od tragičkog („Kralj Lir“), preko komedija („Laža i paralaža“, „Dr“, „Klaustrofobična komedija“), do izuzetnih psiholoških studija („12 gnevnih ljudi“, „Noć u kafani Titanik“, „Golubnjača“)... Poseban kuriozitet njegove karijere svakako je i trideset godina sa više od 1000 izvođenja monodrame „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića, za koju je nagrađen dvostrukom Zlatnom kolajnom na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (nagrada i žirija i publike).

Njegov opus obeležio je četiri dekade dramskog i teatarskog stvaralašva grada Kragujevca i šire. Mirko Babić je zasigurno najznačajniji kragujevački umetnik druge polovine 20. i početka 21. veka.

Na Velikoj sceni Mirku Babiću u čast nastupiće Radoš Bajić, Ivana Vujić, Dragana Bošković, Ljiljana Govedarević, Nada Jurišić.