Kultura

Movie Activism: „The Dying People of Delhi“ i „Barehanded“ u Kutiji šibica

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Utorak, 09 08 2016

U okviru Međunarodnog festivala aktivističkog dokumentarnog filma „Movie Activism“ sutra će u Kutiji šibica Studentskog kulturnog centra biti prikazani filmovi „The Dying People of Delhi“ i „Barehanded“.

Projekcija filma “The Dying People of Delhi”, čiji je reditelj Dheeraj Sharma, zakazana je za sutra od 18:30 časova. Radnja filma smeštena je u Delhiju, gradu sa velikim brojem milionera, koji se kontinuirano razvija i napreduje. Sa druge strane, u gradu se nalazi veliki broj siromašnih lјudi koji žive na ulicama i prema kojima ovaj grad nije ni najmanje prijatan. Težak život beskućnika često dovodi do razvoja bolesti zavisnosti među ovim slojevima društva. Usled nemogućnosti da nađu posao i krov nad glavom, zloupotreba psihoaktivnih supstanci je njihov oblik eskapizma.

Film „Barehanded“, koji potpisuje Andrea Raspolić, biće prikazan sutra od 19:45 časova. Film govori o depresiji, bolesti koja je rasprostranjena širom sveta, ali nerazumevanje i nepoznavanje ove bolesti često je uzrok izbegavanja diskusije na ovu temu. Takav slučaj je posebno prisutan među mladima. Ovaj film prati dvoje mladih koji odgovaraju na brojna pitanja sa cilјem da razbiju oznaku tabu sa ove teme.