KulturaFoto: Printscreen/Google Maps

“Movie Activism” u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Nedelja, 07 08 2016

Međunarodni festival aktivističkog dokumentarnog filma “Movie Activism” svečano će biti otvoren sutra od 18:30 u Kutiji šibica Studentskog kulturnog centra. Posetioci će biti u prilici da pogledaju filmove “In the city” i “Man Up!”.

Film „In the city“, reditelja Massimilliana Pantuccia, biće prikazan od 18:30. Govori o Milanu, gradu koji ulaže mnogo rada da očuva svoj imidž na međunarodnom nivou, pa se stoga ulaže mnogo na ulepšavanje grada pred početak EXPO-a 2015. Međutim, jedan kraj grada (Molise-Calvairate-Ponti) u kojem se uslovi života znatno razlikuju od onoga u centru grada, u istom trenutku se bori protiv društvenog propadanja. Film prati Molise-Calvairate-Ponti društvenu zajednicu od početka projekta POLIS (jun 2010) pa sve do izbora na nivou grada održanih u maju 2011. godine.

Projekcija filma “Man Up!” planirana je za 19:30. Rediteljka filma je Mia Cilliers. S obzirom na to da u Južnoafričkoj Republici nasilјe nad ženama dostiže najviše stope u svetu, a ovaj film sa kritičkog aspekta posmatra pojam muškosti u ovoj zemlјi sa cilјem da razotkrije životna iskustva muškaraca koja su uzrok nasilnog ponašanja. Priča prati živote Sikangele Mabulua i Monvabisi Mbetanea, koji se osvrću na svoje detinjstvo uočavajući koji su to obrasci ponašanja utkali nasilјe u društveno prihvatlјivu formu ponašanja muškaraca.

Festival se organizuje u okviru obeležavanja Dana mladih. Studentski kulturni centar drugu godinu zaredom ostvaruje saradnju sa Alternativnim omladinskim centrom, koji je inicijator manifestacije Dan mladih. Manifestacija je nastala kao rezultat okuplјanja velikog broja mladih oko volonterske akcije prikuplјanja novca za građane pogođene poplavama koje su zadesile Srbiju tokom maja 2014. godine. Akciji se tada priključilo više od 100 mladih i dece sa teritorije Kragujevca i okolnih gradova.

Međunarodni filmski festival aktivističkog dokumentarnog filma oragnizuje grupa mladih lјudi iz nekoliko zemalјa Evrope koji su prepoznali značaj promocije aktivizma među mladima. Ideja je nastala u Kragujevcu, koji kao veliki univerzitetski centar čini središte života za oko 34.000 mladih lјudi. Međutim, svega jedan odsto mladih lјudi u gradu su uklјučeni u rešavanje problema koji se tiču baš mladih. Slična situacija je i u mnogim drugim gradovima Evrope, tako da će filmovi prikazani u Kragujevcu poput filmskog karavana obići i Rijeku, Valensiju i Koimbru.