Kultura

Muke friziranja Senegalki u improvizovanom salonu: Izložba Muzeja Afričke umetnosti

Autor: Jovana Mladenović
09:09 | Utorak, 18 07 2017

U Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac večeras u 19 sati biće otvorena izložba Muzeja Afričke umetnosti pod nazivom „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ kustoskinje Ivane Vojt. Izložbeni prostor svojom organizaciom asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije, a posetioci će čak moći da prelistavaju časopise u maloj improvizovanoj čekaonici. 

Na izložbi je predstavljena serija fotografija beogradske umetnice Katarine Radović, koja prikazuje devojčice, devojke i žene koje istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, kako bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini, prenoseći atmosferu salona u senegalskom gradu Sen Luj. Klijentkinje ne odustaju od svoje namere da izađu iz salona lepše nego što su ušle i strpljivo podnose višečasovno sedenje, čupanje, zatezanje, čak i prošivanje i paljenje pramenova kose. Tretmanu se podvgavaju devojčice, devojke za udaju, majke sa bebama i žene u godinama dokazujući da lepota nikoga ne štedi.
 
Izložbeni prostor svojom organizaciom asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije. Na policama su izloženi češljevi, fenovi, peškiri i farbe za kosu, a u vitrinama neobičan pribor za friziranje. U maloj čekaonici posetioci izložbe mogu prelistati specijalizovane senegalske časopise za frizure i odgledati dokumentarni film o lepoti: „Licem u lice“ autorke Mam Vuri Ćubu, koji je snimljen u Sen Luju, dok se u pozadini čuje senegalski pop i narodna pesma „Miniamba“ koja je autorku fotografija inspirisala tokom boravka u Senegalu.
 
Nakon otvaranja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz postavku, razgovor sa umetnicom, dok će se radionica za decu, uzrasta od 4 do 12 godina  održati sutradan, u sredu, od 11 sati, pod nazivom  „Poruka u kosi – Afrički stilovi frizura i ukrašavanje glave“.
 
Izložba će biti otvorena do 15. septembra.