KulturaFoto: Facebook

Muzička predstava “S ove strane muzike” u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Petak, 21 09 2018

Muzička predstava “S ove strane muzike” biće održana sutra od 17 časova u Pozorištu za decu, u organizaciji Muzičkog centra Kragujevac. Ulaz za sve zainteresovane je besplatan.  

Kompozitor ove muzičke predstave je Vera Milanković, a izvodi je Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd i narator glumica Milena Moravčević.Horom diriguje Nevena Ivanović.  

Kompozitorka Vera Milanković ovim delom približava deci tonove i odnose koji vladaju među njima, ali i onim slušaocima, muzičkim pedagozima ili studentima muzike, koji će moći u nastavi pedagogije da primene ove muzičke forme. „S ove strane muzike“ je otkrivanje principa koji svako muzičko delo održava kao celinu. To su niti koje povezuju unutrašnji muzički prostor.  Predstavu čini 18 muzičkih numera, čiji su početni slogovi stihova stvarani da se podudaraju sa notom solmizacije. Tako nastaje savršen spoj literarno – muzičkog jednistva, pristupačan i razumlјiv deci. Tekst je duhovit i lucidan, a raspevana melodija ga prati u dečjim vokalnim linijama. Svaka numera je obogaćena scenskim pokretom, osmišlјena idejom koja proizilazi iz teksta. Koreografija je osmišnjena uz pomoć melodije koja u ponekim numerama sama nameće pokret i scenu. Hor na bini nije statičan, već pokretan ansambl koji vlada scenskim pokretom, glumom i glasom, a svi ovi segmenti čine ga mjuziklom u dečjem izvođenju”, navodi se u saopštenju Muzičkog centra Kragujevac.