KulturaFoto: facebook/Savremeno pozorište Kragujevac

„Nacija“ na sceni "Slavica Slaja Urošević"

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 19 05 2019

Predstava pod nazivom "Nacija" Savremenog pozorišta Kragujevac, premijerno izvedena 22. marta na sceni "Slavica Slaja Urošević", na istom mestu igra se sutra od 21 čas. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti u Domu omladine. 

Reč reditelja: 

U svojoj knjizi "Zašto je Beketova drama "Čekajući Godoa" bila toliko popularna među zatvorenicima" Didarul Islam napisao je: "U menzi zatvora Sen Kventin, 19. novembra 1957. godine, organizovana je pozorišna predstava za zatvorenike. Članovi trupe "Glumačka radionica" iz San Franciska izveli su komad "Čekajući Godoa". Direktor trupe seća se da je tu bilo oko 1500 zatvorenika i da je za vreme predstave vladala apsolutna tišina. Na kraju pozdravljeni su vriscima, povicima i najvećim aplauzom koji su ikada dobili". 

Za ovu knjigu i citat saznao sam kasno da bi mi pomogli u radu na predstavi "Nacija", ali na vreme da shvatim da sam na pravom putu. Zapravo, od prve ideje o predstavi znao sam da je pravim za svojevrsne zatvorenike, ali sa bitnom razlikom da su ovi zatvorenici smisao zanemarili, a nije im oduzet. Čitajući dramu "Čekajući Godoa" imao sam problem da shvatim svaku Beketovu rečenicu. Mislim da i dalje ne shvatam svaku, ali nikada nisam imao problem da razumem odakle te rečenice dolaze. U jednom momentu u drami Vladimir kaže: "Opkoračene nad grobom teško se porađaju. Grobokopač iz rake zavlači klješta da olakša porođaj. Vazduh je ispunjen našim kricima. Ali navika je veliki anestetik". Okolnosti zbog kojih je nastao apsurdizam, mi ponovo (ili i dalje) živimo. Čineći priču lokalnom, odvojili smo se od drame "Čekajući Godoa" i počeli da koristimo segmente i motive iz distopijskih romana. Želeo sam priču o dva prijatelja koji i pored represije sistema i dalje ne nalaze u sebi snagu da nešto promene i nastala je "Nacija" – distopijska priča o prijateljima koji na groblju knjiga čekaju smisao.

Koncept i režija: Miloš Milovanović
Igraju: Đorđe Đoković, Bratislav Janković
Kostim i likovni dizajn: Anna Kolbjanova
Kompozitor: Dragoslav Tanasković
Grafičko oblikovanje: Dejan Petrović
Izrada scenografije: Saša Đorđević, Strahinja Đorđević
Izrada kostima: Mirjana Dopuđa