Kultura

"Nacionalna klasa" u novom kvalitetu slike i zvuka u okviru VIP kinoteke

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Nedelja, 21 10 2018

Specijalna projekcija restaurirane verzije kultnog filmskog ostvarenja Gorana Markovića iz 1979. godine „Nacionalna klasa“ biće prikazana u okviru projekta VIP kinoteka sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Ulaz je slobodan.

„Nacionalna klasa“ je kultni jugoslovenski film, snimljen 1978. godine, a premijerno prikazan početkom 1979. godine, u režiji Gorana Markovića. Glavne uloge u filmu tumače: Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić. Film je prikazan na mnogobrojnim festivalima: Pula, Niš, Beč, Avelino, Palermo na kojima je i nagrađivan - Pula: Zlatna Arena za najbolju žensku ulogu (Gorica Popović). Niš: Nagrada „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu (Dragan Nikolić), Specijalna diploma (Aleksandar Berček), Nagrada žirija publike za najbolji film.

Mladić iz beogradskog predgrađa, Flojd, (Dragan Nikolić), automobilski trkač u nacionalnoj klasi, u skladu sa svojom strašću, važi i za velikog ljubavnika. Ali nije u skladu sa njegovim ambicijama da i dalje vozi u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobedi na važnoj trci, a da bi u tome uspeo mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile (Bogdan Diklić), bubrežni bolesnik, koji umesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspeva, kao što ne uspeva ni izbegavanje braka sa „službenom“ devojkom Šiljom (Gorica Popović), koja je zatrudnela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja - na ispraćaj u vojsku dolazi mu samo Mile.

Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije u okviru projekta „Vip kinoteka“.