KulturaFoto: ilustracija

Nagrađeni filmovi sa 15. "Balkanime" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Nedelja, 04 11 2018

U Kontakt galeriji SKC-a sutra od 19 časova biće upriličen program u okviru kojeg će se prikazati i govoriti o nagrađenim filmovima Evropskog festivala animiranog filma „Balkanima“.

Dodelom nagrada za najbolje animirane filmove sa čitavog evropskog kontinenta, 8. oktobra zatvoren je 15. po redu Evropski festival animiranog filma „Balkanima“. Pored Doma kulture „Studentski grad”, koji je osnivač i organizator festivala, prateći programi su bili održani i u prostorima „Jugoslovenske kinoteke" kao i „Dečjem kulturnom centru" u Beogradu. Više od 150 kratkometražnih animiranih ostvarenja bilo je na programu u toku festivala, a verna publika je i ove godine pokazala ogromnu zainteresovanost i želju za novim animiranim akrobacijama i obrtima. Po prvi put je dodeljena nagrada za najbolji domaći film, koja je pripala Milošu Tomiću za film „Muzičke traume” u konkurenciji 7 filmova. U saradnji sa „Media Deskom Srbije“, takođe po prvi put, održan je dvodnevni edukativni trening za mlade animatore sa inostranim producentima. Više od 30 gostiju iz inostranstva, domaći autori i ljubitelji animacije, kao i čitav tim festivala, još jednom su imali priliku da pokažu sve istinske vrednosti pokretne crtane slike ali i da uživaju u nezaboravnom druženju i razmeni iskustava.

Na programu će biti prikazano 11 filmova koji su osvojili nagrade. O nagrađenim filmovima i utiscima sa festivala govoriće Milan Milosavljević, član programsko-selekcionog tima i organizator festivala. 

Dužina programa je 87 minuta.