Kultura

Najnovije slike iz ciklusa „Ekfraze“ Milete Prodanovića u Galeriji Rima

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 08 05 2019

Izložba novih radova Milete Prodanovića obeležiće mesec maj u kragujevačkoj Galeriji Rima, a biće otvorena sutra od 20 časova.

Na izložbi Prodanović predstavlja najnovije slike iz ciklusa „Ekfraze“.

Početnu inspiraciju umetnik je pronašao u dvema Bogorodičinim ikonama iz XIII veka, vizantijskog porekla, koje se čuvaju u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu. Složena zlatopisana linearna mreža (hrizografija) kojom su ikonopisani nabori tkanine, postaje osnovni pretekst novih slika Milete Prodanovića. Njene delove umetnik uveličava do velikih formata i kroz klasičan slikarski postupak (koristeći akril i pozlatu na platnu) u kome izostaje egzaktan opis predloška, Prodanović stvara slike sasvim novog identiteta u kojima je „fragment celine proglašen za posebnu celinu – simbol celine slike, ikone, sveta“, pojašnjava dr Lidija Merenik u tekstu kataloga.

Prirodu svoje slike umetnik nagoveštava naslovom - pojmom „ekfraza“ – koji označava opis likovnog dela u književnom tekstu. „Ekfraza, ukratko, čini da putem snage priče, jezika, opisanog, vidimo opisano kao mentalnu sliku. Sada se više ne radi o tome da reči učine da vidimo, već da viđeno (naslikano) jezikom bespredmetnog ispriča fragment narativa predmetno-figuralne celine.“, navodi dr Merenik u svom tekstu, dodajući da su u tom kontekstu Prodanovićeve slike iz ovog ciklusa „do sada najzrelije, najuspešnije njegove slike.“

Izložba „Ekfraze“ Milete Prodanovića deo je programa Majskih svečanosti kojima Kragujevac obeležava Dan grada. Za publiku je otvorena do 3. juna.