Kultura

NOĆ MUZEJA: Likovni radovi, minerali, eksperimenti... (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Subota, 19 05 2018

"Noć muzeja", 15. po redu, održava se večeras, a Kragujevčane očekuje bogat sadržaj na više lokacija i besplatan ulaz na sve događaje.

MALI LIKOVNI SALON - Izložba Stvaranje u krugu 
Izložba Stvaranje u krugu akademskog  slikara Nikosa Arvanitidisa, biće otvorena u Noći muzeja 19. maja u 19 časova. U prostoru će se kao deo postavke naći okrugle posude sa vodom, tako da će posetioci imati priliku da i sami intervenišu i oprobaju se u veštini "stvaranja u krugu". Skocentrisani u središtu kruga-energija, svetlost, umetničko nadahnuće, bivaju oslobođeni i u svom kretanju kroz prostor donose najrazličitije pojavnosti, koje u stvaralačkom činu, po sopstvenoj meri, artikuliše umetnik Nikos Arvanitidis.
22:00-01:00 svirkA lokalnih izvođača u žanru džez muzike na bini kafe kluba kulturnog centra UMMUS.

MOSTOVI BALKANA - Izložba "Priča o poljupcima" 
sublimat je više likovnih segmenata. Okosnicu multimedijalne postavke predstavljaće slike velikog formata upotpunjene video radovima koji će korespondirati sa odgovarajućim slikama. Kombinacija statičnih i pokretnih slika, tj. animacija, menja oblik i prostor slike čija poetika otvara novu priču o intenzitetu određenih trenutaka kroz težnju da se njihova slojevitost što jasnije opiše.

GALERIJA ART - Likovna kolonija Buljarica 
Za Noć muzeja kao i prethodnih nekoliko godina predstavljamo radove autora koji su bili naši gosti likovne kolonije Buljarica u maju XIX saziv i XX saziv u septembru. U malom primorskom mestu Buljarica (Crna Gora)od 2006. godine organizatori smo likovne kolonije koja godinama unazad okuplja eminentne međunarodne umetnike čija dela izlažemo ove godine a koja su nastala u dva saziva prethodne godine.

AMIDŽIN KONAK - Zbirka minerala
Prva muzejska zbirka minerala u Srbiji poklon je barona Herdera knezu Milošu

DOM OMLADINE - Izložba pobedničkih plakata filmskih klasika
Izložbapredstavlja izbor filmskih plakata iz kolekcije Slobodana Milovanovića Kaleta, urednika filmskog programa nekadašnjeg kragujevačkog "Šumadijafilma". Filmovi poput "Prodavačice ljubičica", "Amarkorda", "Kuma"... ispunjavali su u prošlom veku kragujevačku gradsku dvoranu "Šumadija" (najveću bioskopsku dvoranu južno od Beograda) i bioskope "Pionir" i "Radnički dom" publikom, a njena srca osećajima. U današnjem vremenu sinepleksa i torenta, stari kragujevački bioskopi više ne rade, ali će se posetioci "Noći muzeja" preko filmskih plakata vratiti u vreme "pobedničkih" filmova, koji ostaju u istoriji.

STUDENTSKI-KULTURNI CENTAR - Izložba "W" 
Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova. Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju čineći na taj način kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnose grafika-crtež, crtež-grafika. Tematski, u svojoj osnovi rad se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenju istih kroz razčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije, glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač. Kontrasti grubog i finog, pribor za sečenje naspram krhkog Wedwood porcelana. Beleg – kao znak obeležavanja neke površine … signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, (grafički) utisnuto ili jednostavno obeleženo, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje. Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu, jesu karakteristike ovih radova koji sadrže određenu dozu estetike vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji su podcrtani floralinim motivom. - Autorka izložbe Nađa Stamenović

MUZEJ 21 OKTOBAR - Izložbe skulptura, crteža i grafike vajara Ota Loga 
Za Muzej "21. oktobar" vajar Oto Logo je uradio dve ambelmatske skulpture - "Prodor na Istok" i "Smrt mastodonta". Na izložbi će biti prikazana dela iz umetnikove zaostavštine u vremenskom rasponu od 1950. do 1993. godine. Otvaranje izložbe je u 20,30 sati.
Od 18 do 20 sati - Večernji obilazak Memorijalnog parka autobusom pod nazivom "Sećajte se mene moji", uz stručno vođenje kustosa.

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET - Znanje uvek pobeđuje
Ovogodišnja tema Noći muzeja je „Pobeda“, a Prirodno-matematički fakultet je od prošle godine postigao niz pobeda u nauci. Podnaslov postavke je „Znanje uvek pobeđuje“. Tu su rangiranje na Šangajskoj listi iz oblasti Matematika, Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća koju je dobila prof. dr Marija Stanić, zvanje počasnog doktora nauka na Obuda univerzitetu u Mađarskoj koje je dobio akademik, prof. dr Ivan Gutman, Đurđevdanska nagrada iz oblasti nauke. Instituti za fiziku, biologiju i ekologiju, hemiju, matematiku i informatiku će svako iz svojih oblasti prezentovati radove, eksponate i radionice gde će se kroz konkretne primere prikazati pobeda nauke i znanja. Cela postavka će biti interaktivna.
Od 18 do 23 časa na Institutu za fiziku, (iza glavne zgrade, ka bazenima), posetioci će moći da vide mnogobrojne, časopise i eksperimente iz hemije koje će predstaviti najeminentniji profesori i najbolji studenti. Iz matematike i informatike će saznati nešto više o Alanu Tjuringu i njegovom razbijanju „Enigme”, što je, ispostavlja se, bilo ključno za pobedu saveznika u II svetskom ratu, kao i o drugim matematičarima i njihovim pronalascima. Ujedno rešavajući matematičke rebuse i logičko-kombinatorne probleme, upoznaće se sa pojmom fer igre i upoznati matematičku pozadinu mnogih društvenih igara. Prisutnima će se pružiti prilika da postave izazov svojim vijugama i oprobaju se u matematičkim zagonetkama, pitalicama i mozgalicama. Mladi saradnici sa polja računarskih nauka predstaviće svoje prve radove. Oni će pokazati kako se osmehom igraju igre, njihov robot će svakog naučiti kako da složi Rubikovu kocku ili kako da postane Master Mind. U skladu sa temom, Institut za biologiju i ekologiju će prikazati dostignuća i inovacije u sledećim oblastima: biologija celije (ćelije u odbrani organizma), molekularna biologija (molekuli pobednici), botanika (Ramonda nathaliae - biljka feniks, simbol pobede u I svetskom ratu), zoologija (insekti – pobednici u osvajanju prostora na Zemlji), biohemija, mikrobiologija i fiziologija životinja (pobednici u borbi za zdravlje), hidrobiologija (pobednici u osvajanju morskih širina i dubina). Za fizičare, pobediti znači shvatiti prirodu i svet koji nas okružuje, zato će i predstaviti: pametnu kuću, solarni panel, mehaniku kretanja tela, Zemlju na putu oko Sunca, ppservatoriju, Teslin transformator, model ljudskih pluća, detekciju zračenja, audio pojačivač sa VU metrom, fotoćeliju za uključivanje svetla, bežičnu komunikaciju, digitalnu difrakometriju, električne oscilacije, indicator nivoa vode i Arduino kocke.

KULTURNI CENTAR UMMUS - Revijalna izložba likovnih radova dece nižeg školskog uzrasta nastalih na radionicama "Centra za likovno usavršavanje" u Kragujevcu

POLITEHNIČKA ŠKOLA - Zajednička izložba tri mlade slikarke Milice Radović, Suzane Dželatović i Katarine Nedeljković 
Završile su osnovne studije na FILUMU u Kragujevcu, u klasi profesora Željka Đurovića, trenutno su na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Članice su ULUSA. Izlagale su na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Napomena: Tamo gde vreme nije naznačeno, program počinje traje od 18 časova do 1 sat.