Kultura

Obeležavanje Svetskog dana muzike u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 20 06 2016

Svetski dan muzike biće obeležen u Kragujevcu nastupima Orkestra harmonike na Đačkom trgu i u Velikom parku nastupom Los Mambo Jambo benda iz Barselone, sutra od 19, odnosno 22 časa.

Kragujevački Orkestar harmonika jedan je od najboljih svetskih orkestara akordionista u sferi ozbiljne muzike, a predstaviće se publici dnevnim nastupima, neformalnim razgovorima i druženjem sa publikom. Koncert orkestra zakazan je za 19 časova.

Čine ga najuspešniji učenici odseka za harmoniku Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojevićˮ, profesori ove škole i studenti Filološko- umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Učenici odseka za harmoniku u poslednjih 40 godina osvojili su preko 1000 nagrada, uključujući i pobede na naprestižnijim svetskim takmičenjima.

U želji da, sa vrhunskog školskog, uzdigne nivo sviranja na najviši svetski profesionalni nivo, 2014. godine orkestar je započeo saradnju sa studentima sa katedre za harmoniku. Na ovaj način, putem selekcije najboljih učenika i studenata koji dolaze iz gotovo svih krajeva zemlje i okruženja, a uz iskustvo profesora obe institucije, uspeli su da odgovore na izazove i održe sada već tradicionalno visok koncertni nivo sviranja harmonike kao solističkog instrumenta. Odsek harmonike predstavlja sigurno jedan od najviše nagrađivanih odseka svih instrumenata muzičkih škola u našoj zemlji. Za to su zaslužne generacije profesora i učenika koje su u poslednjih nekoliko decenija predano radile na ostvarivanju ovog cilja. Mnogi članovi orkestra su sada među vodećim umetnicima, pedagozima i kulturnim delatnicima u ovoj oblasti širom Evrope i sveta.

Pored akordionista, orkestru se po potrebi pridružuju i umetnici na drugim instrumentima (klavir, domra, violina, viola, udarački instrumenti).

Los Mambo Jambo, bend iz Barselone, je od svog nastanka 2009. godine postao referent rokenrol scene kako Španije tako i Evrope, svojim energičnim nastupom, originalnim repertoarom i karakterističnim zvukom.