Omaž Cezarima: "Sizan" i "Serafina" otvaraju Francuski filmski karavan

Ponedeljak, 12 Mart 2018 15:00Autor: Jovana Mladenović

U okviru meseca Frankofonije kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom Omaž Cezarima, u utorak i sredu, u terminima od 19 i 21 čas, u Kontakt galeriji SKC-a. u okviru programa Francuski filmski karavan biće prikazana četiri filma, dobitnika značajne nagrade Cezar. Ostvarenja "Sizan" i "Serafina" sutra su na programu.

Francuski filmski karavan organizuju Francuski institut u Beogradu i SKC Kragujevac. Ulaz za sve projekcije je besplatan. 

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada. Nominacije vrši francuska Akademija umetnosti i filmskih tehnika, osnovana 1975. godine, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazivani tokom prethodne godine. Prva dodela Cezara održana je 1976. godine. 

Film "Sizan" biće prikazan sutra od 19 časova. Režiju potpisuje Katel Kilevere, a igraju Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel. 

Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu...

Film "Serafina" na programu je od 21 sat. Za režiju je zadužen Marten Provo, a igraju Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren.

Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdesetosmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.

Najnovije vesti iz ove kategorije