Kultura

Omladinski super hor i orkestar u Drugoj gimnaziji

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 19 04 2018

Omladinski super hor i orkestar nastupiće sutra od 20 sati u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji. Ansambl čine učenici instrumentalnog i pevačkog odseka muzičkih škola iz Ljubljane, Zemuna i Kragujevca.

Posle dva veoma uspešna koncerta održana u Škofjoj Loki i Ljubljani, Omladinski super hor i orkestar nastupom u Kragujevcu  nastavlja  mini turneju. Ulaz je slobodan.

Posle prošlogodišnje izuzetne saradnje muzičkih škola “Kosta Manojlović” iz Zemuna i “Vič Rudnik” iz Ljubljane, ove godine se ansamblu pridružuje i M.Š. “dr Miloje Milojević” iz Kragujevca. Ansambl čine učenici instrumentalnog i pevačkog odseka koji su za medjunarodnu muzičku saradnju 2018. odabrali program sačinjen od najlepših operskih horova i ansambala: Mocarta, Verdija, Čajkovskog, Smetane, Gunoa, Ofenbaha, Konjovića, Bajića i Ferstera.

Omladinski super hor i orkestar nastali su sa idejom da okupe učenike muzičkih škola raznih gradova i zemalja  radi zajedničke turneje i razmene umetničkog i kulturološkog znanja i iskustva. Inicijator ideje  i dirigent je Jelena Sasnik, umetnica velikog iskustva i energije, koja je završila master na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i započela karijeru sarađujući sa našim vrhunskim dirigentima, poput Darinke Matić Marović i Mladena Jagušta, a radila je i u MŠ “Kosta Manojlović“ u Zemunu. Karijeru nastavlja u Sloveniji i Evropi, gde diriguje sa Međunarodnim omladinskim pan slavenskim super orkestrom i horom, Berlinskom simfonijetom, Kamernim orkestrom „Slavko Osterc“, Svetskim simfonijskim orkestrom „Jeunesse Musicale“ u Berlinu, mešovitim horom PZAS „Arhivox“ i horom „Magnificanto“ u Ljubljani… U Srbiji je dirigovala orkestrom Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS-a, kamernim orkestrom “Pro Classica”, mešovitim horom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, ženskim horom “Collegium Musicum” i dečjim horom “Kolibri”. Snimila je četiri CD-a sa orkestrima iz Slovenije. Dobitnica je priznanja Ministarstva prosvete Srbije za izuzetna pedagoška dostignuća koja se dodeljuju najcenjenijim profesorima.