KulturaFoto: kragujevac.rs

Otvoren Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Ponedeljak, 21 08 2017

Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, 12. po redu, sinoć je svečano otvoren u Knjaževsko-srpskom teatru i trajaće do četvrtka, 24. avgusta. Na festivalu, koji se održava na sedam različitih lokacija u gradu, nastupiće osam kamernih horova i jedan vokalni ansambl, iz sedam zemalјa.  

Festival su otvorili kompozitorka i teoretičarka muzike, dr Anica Sabo i član Gradskog veća za kulturu, Milјan Bjeltetić. 

Ono što ovaj festival horskog muzičkog stvaralaštva čini posebnim i uzbudlјivim jeste činjenica da koncerti nisu samo prikaz vokalnog umeća pojedinih ansambala, već i prezentacija zaokruženih celovečernjih programskih koncepata koji su rezultat muzikološko-teorijskih istraživanja dirigenta i ansambla. Premda, u prvom planu uvek jeste horsko pevanje, nisu zanemarlјiva istraživanja na multimedijalnom planu koja čine iskorak u odnosu na tradicionalne programske okvire horskih koncerata. Posebno želim da istaknem značaj festivala za promovisanje srpskog horskog stvaralaštva i izvođaštva. Horsko stvaralaštvo u Srbiji ima dugu i bogatu tradiciju, mnoga dela tradicionalne srpske horske muzike ali i nova ostvarenja srpskih kompozitora od kojih su neka i premijerno izvedena na ovom festivalu, postala su deo repertoara mnogih horova širom sveta. Samim tim, svet u kome živimo saznao je mnogo o muzičkom bogatstvu naše zemlјe”, izjavila je dr Anica Sabo. 

Radi se o festivalu koji u značajnoj meri doprinosi očuvanju horske tradicije našeg grada, koja seže u davnu 1834. godinu. Festival ima ne samo lokalni, nego i nacionalni i međunarodni značaj. Sada je priznat i na međunarodnom nivou od strane Evropske asocijije festivala “Evropa za festivale, festivali za Evropu“ što je zapravo potvrda njegovog kvaliteta. Festival doprinosi međunarodnom umrežavanju i razmeni iskustava, i naravno promociji kragujevačkih umetnika. Ovaj festival ima i takmičarski karakter, ali se nadam da će Kragujevac ovih dana biti mesto prijatelјskih susreta i da će naši gosti, iz prve prestonice moderne Srbije otići sa lepim uspomenama”, rekao je Bjeletić.

Nakon svečanog otvaranja, prve festivalske večeri nastupio je Gradski kamerni hor “Liceum“ sa mešovitim horom Filološko umetničkog fakulteta izvodeći lјubavne pesme srpskih horskih kompozitora. 

Publici će se tokom festivala predstaviti Dečji hor bugarskog nacionalnog radija, Kamerni hor Arte semplice iz Budimpešte, Ženski kamerni hor Lira iz Blagoevgrada (Bugarska), Hor srednje škole Primo iz Bidgošća (Polјska), Kamerni hor Megiddo iz Izraela, Hor Sveti Stefan Dečanski iz Novog Sada, Hor Liceum i mešoviti hor Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca i A kapela vokalna grupa “Close Harmony Friends“ iz Slovačke. 

Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala organizuje Muzički centar, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.