Kultura

„Plakatiranje genocida“ u Konaku kneza Mihaila

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 18 10 2018

Izložba „Plakatiranje genocida“ autora dr Drage NJegovana biće otvorena sutra od 19 sati u Konaku kneza Mihaila. Nakon izložbe, od 19.30 sati, biće predstavljena knjiga dr Drage NJegovana „Plakatiranje genocida: katalog nemačkih i hrvatskih nacističko-ustaških plakata i letaka u Sremu za vreme Drugog svetskog rata (1941–1945)“.

Izložba „Plakatiranje genocida“ posredstvom istorijskih plakata verodostojno ilustruje režim ustaških i nacističkih vlasti u periodu od 1941–1945. godine, te teror nad stanovništvom Srema.

Plakati su iz fondova Muzeja Vojvodine i iz zbirki drugih muzejskih i arhivskih ustanova. Prethodnim istraživanjem dr Drago NJegovan uspeo je da sakupi stotinak plakata, letaka, objava i drugog srodnog propagandnog materijala. Sadržaji ovog materijala bile su poruke porobljenom stanovništvu Srema – obećavajući, opominjujući, preteći... Ustaške i nacističke vlasti su na taj način, u skladu sa nazivom izložbe, u velikoj meri dokumentovale razmere svojih zločina u Sremu, publikujući spiskove svojih žrtava. Izložba „Plakatiranje genocida“ nam daje pogled na istorijski period kada je ratna propaganda imala pogubne posledice za stanovništvo Srema.

Predstavljanje knjige dr Drage NJegovana „Plakatiranje genocida: katalog nemačkih i hrvatskih nacističko-ustaških plakata i letaka u Sremu za vreme Drugog svetskog rata (1941–1945)“, objavljene 2014. godine, biće upriličeno nakon otvaranja izložbe.

Posle uvodne studije o plakatima kao formi izražavanja i istorijskom izvoru, autor je u pet poglavlja priredio oko 250 letaka i plakata kojim su najavljeni zločini vlasti Nezavisne Države Hrvatske nad pripadnicima srpskog naroda. Knjiga je prva te vrste objavljena od završetka Drugog svetskog rata. O knjizi će govoriti dr Veljko Đurić Mišina i autor.