Kultura

Počinje “JazzFest“, slavi punoletsvo

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Subota, 28 10 2017

U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, 28. i 29. oktobra, od 20 časova, biće održan 18. Internacionalni “JazzFest“ u Kragujevcu. Organizator, za punoletstvo festivala, najavljuje raznoliki džez.

Održava se u organizaciji agencije “Rekreativno DUD“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. 

Festival ove godine otvara subotički bend “Iz principa“, najmlađi džez bend u Srbiji. Pomalo ima simbolike u tome, osim što su nabolji i najmlađi džez sastav, momci su rođeni u godini kada je bilo prvo izdanje Internacionalnog džez festivala, a naš festival obeležava punoletstvo, rekao je Gordan Matić, direktor Festivala. 

U nastavku prve večeri nastupiće Luca Dell Anna Quartet iz Italije i jedno od najzvučnijih imena svetske džez underground scene Kris Davis i Bill Drummond, pijanistkinja i bubnjar iz Njujorka. 

Druge večeri nastupiće nemačka kompozitorka i bubnjar iz Nemačke, Eva Klesse Quartet i zatim čuveni Karl Ratzer iz Austrije, jedan od najpoznatijih evropskih džez gitarista. Ovogodišnji festival zatvoriće gosti iz Turske, Ilhan Ersahins Istambul Sessions. Predstavnici ove zemlje prvi put nastupaju na kragujevačkom festivalu i predstavnici su 36 države koja gostuje, kazao je Gordan Matić.

Svi koncerti počinju u 20 sati. Cena dnevne karte je 750 dinara.