Kultura

Počinje „XIX Internacionalni Jazzfest" (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 25 10 2018

„XIX Internacionalni Jazzfest Kragujevac 2018“ biće održan od 26. do 28. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru. Koncerti sve tri festivalske večeri počinju od 20 sati.

Festival okuplja najbolje bendove svetske džez scene, pa su tako i ove godine u ponudi bogat i interesantan program i raznoliki i autentični izvođači, koji trenutno dominiraju ovim muzičkim žanrom.

Majstori improvizacije, autorski bendovi i originalne kompozicije, savremeni džez i klasična muzika, avangarda i uzbudljivi fjužn... Džezeri koji donose duh Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Mađarske i Srbije, učiniće da džez, koji će se ove jeseni čuti u Kragujevcu, bude prava rapsodija ritmova, stilova i pozitivnih vibracija.

Koncerti sve tri festivalske večeri počinju od 20 sati. Cena kompleta ulaznica je 1.800 dinara, a dnevne karte 700 dinara.

PROGRAM

Prvo veče festivala, u petak, 26. oktobra, otvoriće „Remi Panossian Trio“ iz Francuske i „Schime Trio + One“ iz Srbije. Francuski trio će posle 3 albuma i 300 koncerata održanih širom sveta zasvirati i u Kragujevcu, a iste večeri i domaći autorski bend u čijem su sastavu čak dva Kragujevčana, čuveni pijanista Sava Miletić i bubnjar Predrag Milutinović.

Druge večeri, u subotu, 27. oktobra, nastupiće „Miklós Lukács Trio: Cimbiozis“ iz Mađarske i „Jensen Sisters: Infinitude; Ingrid & Christine Jensen“ iz Kanade. Trio cimbaliste Mikloša Lukača iz Mađarske donosi srednjoevropske vibracije i duh Budimpešte, dok će sestre Ingrid i Kristin Jensen, sa svojim projektom “Infinitude”,  dočarati “Beskrajnost” na trubi i saksofonu.

Ovogodišnji fest, u nedelju, 28. oktobra, zatvoriće „Julia Hülsmann Trio“ iz Nemačke i „Kompost 3“ iz Austrije. Ženski trio pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hilsman, najprofilisanije džez muzičarke sadašnjice i atraktivni fjužn kvartet „Kompost 3“ iz Austrije, začiniće završnicu ovogodišnjeg Džez festa.