Kultura

Poetski koncert „Valentino je tango!“

Autor: Jovana Mladenović
16:30 | Ponedeljak, 19 02 2018

Muzički centar Kragujevac organizuje poetski koncert „Valentino je tango!“, sutra od 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru.

Priču o Rudolfu Valentinu kroz džez muziku izvešće italijanski akordeonista Renco Ruđeri, a kragujevački glumci Nikola Milojević i Čedomir Štajn su u ulozi naratora.

Rudolf Valentino bio je italijanski glumac, rođen 1895. godine u Kastelaneti, a preminuo 1926. godine u Njujorku. Poznat je po nadimku „Latinski ljubavnik“, koji je stekao kao jedna od najpopularnijih filmskih zvezda 1920-ih godina, odnosno jedna od najvećih ličnosti ere nemog filma. Prerana smrt u 31. godini izazvala je dotada nezapamćenu masovnu histeriju među obožavateljkama, pretvorivši ga u jednu od prvih pop ikona Holivuda.

Renco Ruđeri je jedan od vodećih izvođača italijanskih džez formacija. Ruđeri je ostvario neke od najznačajnijih nastupa, pišući istovremeno i muziku za pozorišne komade, među kojima se nalazi i La Leggenda del Fiore di Lino pisana za Operu u Rimu. Prvi je harmonikaš na svetu koji je snimio album posvećen improvizacijama za ovaj instrument – „Solo Accordion Project“, i ujedno prvi profesor džez harmonike u Italiji. Na Međunarodnom festivalu u Kastelfidardu 2009. godine, osvojio je nagradu Voce d’Oro.

Ulaz je besplatan.