Kultura

Poklon koncert Univerziteta: Ansambl „Stanislav Binički“ i AVIA Arhangeli

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 02 10 2017

U holu Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, večeras od 18 časova, kao poklon koncert Univerziteta u Kragujevcu, a povodom početka nove akademske godine, nastupiće Umetnički ansambl Ministarstva Odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“ i AVIA Arhangeli. 

Umetnički ansambl MO "Stanislav Binički", koji danas čine simfonijski orkestar i estradni orkestar, učestvovao je na mnogobrojnim muzičko-scenskim svečanostima i festivalima kao što su: BEMUS, BELEF, Mokranjčevi dani, Dubrovačke letnje igre, Niške horske svečanosti, Ohridsko leto, Mermer i zvuci, Splitski festival, Slobodište u Kruševcu, Veliki školski čas u Kragujevcu...

Ostvarujući bogatu saradnju sa institucijama iz inostranstva Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji, gde je imao čak 80 koncerata.

Ansambl je proputovao desetine hiljada kilometara i izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od 5.000.000 posetilaca, i prenosio slavu muzičkog blaga širom naše zemlje i većine evropskih zemalja.

Akademski vokalno-instrumentalni ansambl "Arhangeli" osnovan je 7. 1. 2015. godine u Kragujevcu zajedničkom inicijativom prof. Vojislava Spasića i Milana Marića.

Arhangeli pre svega imaju odsek pevanja na kome je mentor prof. mr Vojislav Spasić, istaknuti vokalni pedagog i operski pevač. Pored profesora, sa učenicima rade i nastavnici pevanja Ana Savić-Đoković, prof i Danica Spasojević, prof.
Arhangeli iznedravaju pevače svih žanrova: Solo pevanje, pop, jazz, rock, RNB, etno, narodna muzika ...

Odseci:
-Pevanje (solističko)
- Vokalni ansambl (muški)
- Vokalni ansambl (ženski)
- Vokalni ansambl (mešoviti)
- Hor
- Dečji horić "Arhangelčići"
- Revijalni orkestar
- Veliki Narodni orkestar (Mentor i rukovodilac: Nenad Milanović - Pegi)
- Simfonijski orkestar (Dirigent i rukovodilac: prof. Marko Nešić)
- Kvartet viola ,,IN b'' (Mentor i rukovodilac: Ivan Brkić, prof.)
- Gudački kvartet (Violina 1, violina 2, viola i čelo)
- Gudački kvintet (Violina 1, violina 2, viola, čelo i kontrabas)
- Gudački orkestar (Dirigent i rukovodilac: prof. Marko Nešić)

Od osnivanja do sada, Arhangeli su nastupili na preko 180 koncerata i pjedinačnih nastupa u svim gradovima Srbije. Članovi Arhangela dobitnici su više od 80 međunarodnih i domaćih takmičenja solo pevača (Republičko takmičenje, Međunarodno takmičenje ,, Petar Konjović'', Međunarodno takmičenje ,, Nikola Cvejić'', Međunarodno takmičenje ,, Vera Vitkai-Kovač'', Festival talenata u Sremskim Karlovcima u organizaciji UMBPS, kao i na mnogim drugim takmičenjima i festivalima.