KulturaFoto: Studio BIS

Predstava "Svi smo mi priče - koja je tvoja?" beogradskih gimnazija najbolja na 23. "Pozorišnim susretima"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 25 04 2019

Predstava "Svi smo mi priče - koja je tvoja?" Gimnazije "Crnjanski" i XIII beogradske gimnazije proglašena je najboljom u celini na upravo završenim 23. Pozorišnjim susretima koji su nosili slogan "Kultura ne ujeda".

Tradiconalna manifestacija “Pozorišni susreti učenika gimnazije”, 23. po redu, održani su od 15. do 24. aprila u Kragujevcu.
Odigrano je trinaest predstava iz jedanaest gradova naše zemlje.

Žiri je zasedao u sastavu Miloš Krstović - glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Gordana Tasić - glumica i Tanja Lukić - pozorišni pedagog. Sve odluke o nagrađenima donete su jednoglasno.

Prva nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Svi smo mi priče - koja je tvoja?" Gimnazije "Crnjanski" i XIII beogradske gimnazije. "Promišljeno uspostavljen jasan pozorišni jezik, dosledan do kraja. Ekipa mladih glumaca izvanredne scenske kulture, kultivisanog scenskog pokreta i govora brzo i lako pronalazi put do publike. Autorski tekst, na trenutke vrlo komičan, na trenutke vrlo ozbiljan, razumljiv i odraslima i deci, pun priča o životu, odrastanju, međuljudskim odnosima , postavlja i rešava razna pitanja i probleme. Predstava koja bi se mogla igrati i u profesionalnim pozorištima", navodi se u obrazloženju žirija. Sa tom odlukom saglasna je i publika Susreta koja je ovom komadu dodelila titulu najboljeg. Nagrađena je i za najbolji scenski govor, a iz glumačkog ansambla izdvojeni su Anđela Alavirević i Rista Milutinović, koji su osvojili nagrade za najbolju glavnu žensku i najbolju glavnu mušku ulogu, kao i Aleksa Milošević, koji je dobio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu. Ivona Ilić ponela je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu tumačeći Anoreksičnu devojku. 

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Međuluško blago" Požarevačke gimnazije. "Žanrovski kompleksna predstava, jasno govori o borbi dobra i zla, ljubavi i mržnje, u nama i oko nas. Visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog stvaralaštva", obrazlaže žiri. Nagrada za najbolji kostim dodeljena je Katarini Vukašinović za ovaj komad. Ansamblu je pripala i nagrada za najbolju autorsku dramatizaciju umetničkog teksta. Zaduženi za režiju - Milena Anđelković, Jovana Radenković, Jana Jacić i Nenad Milošević za predstavu "Međuluško blago" poneli su epitet najboljih. Takođe, u Požarevac je otišla i nagrada za najbolji scenski pokret. Petar Jovanović poneo je nagradu za najbolju mušku ulogu tumačeći Neznanca.

Treća nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Ona" Prve kragujevačke gimnazije. Žiri odluku obrazlaže sledećim rečima: "Hrabra kolektivna igra puna radosti je ono što krasi ovu predstavu- jednomislije reditelja i glumaca". Za ulogu Skalije Tara Ranković ponela je nagradu za najbolju žensku ulogu, a nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu pripala je Aleksi Dramićaninu.

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljena je Snežani Džogović za ulogu Sofi u predstavi "Ujež", Gimnazije iz Kosovske Mitrovice.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Nataši Krstić, za predstavu "Šekspirijana" Valjevske gimnazije.

Foto: Studio BIS