Kultura

Predstava “Totovi” na PMF-u

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Utorak, 14 05 2019

Predstava “Totovi” Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra, koju je po tekstu Ištvana Erkenja režirao Kostadin Stojadinov, biće izvedena sutra od 20 časova u sali Prirodno-matematičkog fakulteta. Cena ulaznice je 200 dinara, a za đake i studente 100 dinara.

Priča o porodici Tot, iako smeštena u Mađarsku u vreme Drugog svetskog rata, oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlјa očuvanju lјudskog dostojanstva. Svi pokušaji „običnih” lјudi da se dodvore nadređenima i umilostive one koji gospodare životima na frontu čine čitavu sliku grotesknom, a sve situacije nalikuju smrtonosnoj igri u kojoj se pravila prihvataju bez pogovora i pregovora. Naše čitanje sudbine Totovih zasniva se upravo na toj igri, na mogućnosti da se vode paralelne igre vlasti i obične porodice koja pokušava da zaštiti sina na frontu. U malim igrama Majora i Totovih sukoblјavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac-stradalnik i kolektivno stradanje svedeno na broj”, rekao je reditelj Kostadin Stojadinov.

U predstavi igraju Aleksa Svilarov, Ilija Ivanović, Julija Vučković, Nevena Terzić, Milica Đorđević, Tatjana Nikolić i Aleksa Mogić.