Kultura

Predstavljanje knjige "Beskrajno učenje o raskomadanosti carstva" Nadežde Purić Jovanović u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 04 12 2018

Predstavljanje knjige "Beskrajno učenje o raskomadanosti carstva" autorke Nadežde Purić Jovanović, biće upriličeno sutra od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a. 

Nova pesnička zbirka Nadežde Purić Jovanović „Beskrajno učenje o raskomadanosti carstva“ predstavlja presek kolektivnog i individualnog iskustva i pokušava da odgovori na pitanje rašta ostajemo. Prema rečima Danice Vukićević, odlikuje se romanesknom strukturom u mentalnom obimu, definisanošću ljudskog i moralnog stava, i jezičkom slobodom.
Nadežda Purić Jovanović rođena je u Beogradu 1974. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za srpsku književnost sa opštom književnošću i magistrirala temom „Slika žene u srpskoj autobiografskoj prozi 18. i 19. veka“. Piše poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavljivala je u časopisima Letopis Matice srpske, Polja, Tisa, Književni magazin, Srpski književni list, Braničevo, Alia Mundi, Sveske. Uredila je više zbirki poezije izdavačke kuće „Presing". Sa svojim učenicima je osvajala brojne nagrade na takmičenjima iz jezika i književnosti u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije kao i niz priznanja i pohvala na domaćim i međunarodnim festivalima dečjeg stvaralaštva. Članica je Srpskog književnog društva. Objavila je zbirke pesama „Vode“, 2006. (edicija Prva knjiga u Matici srpskoj) i „Haljine iz muzeja“, 2017. (pobednička zbirka na konkursu Izdavačke kuće Presing). Ove godine objavila je zbirku pesama „Beskrajno učenje o raskomadanosti carstva".