Kultura

Predstavljanje romana "Otpadnici" Anje Mijović u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 21 05 2019

Roman Anje Mijović pod nazivom "Otpadnici" biće predstavljen čitaocima sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Radnja romana „Otpadnici – Slučaj prvi“ gradi se oko delatnosti specijalnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala beogradskog MUP-a, a koji čine inspektor Uroš i njegov tim: Andrej, Vera i kompjuterski stručnjak Peđa. U komplikovanoj trci za istinom i rešavanjem zločina, oni se suočavaju sa podmetanjima, smicalicama i spoticanjem sopstvenih kolega, nadređenih i moćnika iz vrha vlasti. Slučajevi koji im padaju šaka kreću se od otkrivanja i istraživanja vršnjačkog nasilja do trgovine ljudima, dečje pornografije i svirepih, krajnje sadističkih mučenja i ubistava.

Od početka knjige je jasno da su Uroš i njegova ekipa „otpadnika“, neprilagođenih u svojim prethodnim jedinicama, sa teškim životnim, ličnim i profesionalnim pričama, neprikosnoveni borci za pravdu. Roman „Otpadnici – Slučaj prvi“ na sirov način pokazuje svu realnost savremenog društva, otvarajući nam naizgled nepoznate svetove kriminala i ljudske izopačenosti. Uvek beskompromisne, često potpuno neočekivane, pa čak i surove akcije i reakcije Uroša i njegovog tima na kraju dovode do rešenja slučajeva. „Bedna plata i ružni snovi“ ni jednog trenutka ne dovode u pitanje odlučnost da se otkrije i zaustavi organizovano zlo.

Anja Mijović studirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu. Ovo joj je prvi roman, piše kolumne i „glodur“ je portala „Direktna reč“.