Kultura

Predstavljene biografije Anri Dinana i Gustava Mojniea na srpskom jeziku

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 15 04 2018

Promocija biografija osnivača Crvenog krsta, Anri Dinana i Gustava Mojniea, na srpskom jeziku upriličena je od strane organizacije Crvenog krsta i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Crveni krst Kragujevac i ta organizacija iz Ohrida pripremili su prevod sa engleskog i francuskog na srpski jezik.

Na promociji, o životu i radu dvojice velikana, njihovim delima i značaju za čovečanstvo, govorili su autori biografija Rože Diran i Fransoa Bunjon. 

Nobelovac Anre Dinan imao je ideju, a Gustav Mojnie, njegov prijatelj i saradnik je tu ideju sproveo u delo. Zahvaljujući njima danas postoje institucije kao što su Crveni krst i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Anre Dinan, filantrop, entuzijasta i vizionar, a Gustav Mojnie studiozan, veoma predan predsednik Međunarodnog komiteta od 1864. do 1910. godine i jedan od osnivača Instituta za međunarodno pravo. Imali su jednu zajedničku viziju i zajedničku crtu u svojim biografijama a to je da ih je obojicu nadživeo Crveni krst i Ženevska konvencija, kažu o svojim delima autori Diran i Bunjon.

Biografije su kratke i na veoma direktan način predstavljuju najvažnije karakteristike i faze u životu i radu dvojice velikana. Kada pročitate ove dve biografije prepoznaćete da u svakome od nas za trenutak postoji ponekad Dinan a ponekad Mojnie, kaže Nevenka Bogdanović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.