KulturaFoto: Pozorište za decu

“Princezin rođendan” u Pozorištu za decu

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Utorak, 24 10 2017

Predstava “Princezin rođendan”, rađena po bajci Oskara Vajlda, u režiji Todora Valova, biće izvedena sutra od 18 časova u Pozorištu za decu. 

Prema rečima reditelja predstave, ovo je priča o kraju detinjstva i početku sazrevanja, kao i o pretvaranju jednog deteta u grubog tiranina.

Nema ničeg važnijeg za dečiju dušu od toga da dobije iskrenu i čistu lјubav. Nema ničeg važnijeg od slobode deteta da se ponaša prirodno i da može da iskazuje svoja osećanja. Sve to je oteto i zabranjeno Infanti zato što dvorska pravila, interesi odraslih i vladavina nalažu drugačija pravila. I ona je dužna da ih poštuje. Surovost rađa surovost. Zabrane i sputavanja rađaju agresiju i žeđ za osvetom. Opraštajući se sa detinjstvom, Infanta se pretvara u bezdušno, dvolično i cinično stvorenje. Jedna tužna, duboka, proniclјiva i razotkrivajuća priča koja nam budi saznanje o tome koliko su važne duhovne i moralne vrednosti u životu. U isto vreme, ovo je priča i o jednoj iskrenoj i čistoj lјubavi koja biva ubijena nadmenošću, cinizmom i surovošću. Da nikada ne zaboravimo da se deca, rastući, pretvaraju u odraz onih u čijem su okruženju odrastali”, rekao je Todor Valov.

U ovom lutkarskom komadu igraju Milica Redžić-Vulević, Miloš Milovanović, Darija Nešić, Milomir Rakić, Vladimir Đoković i Ljubica Radomirović.