Kultura

Promocija fotomonografije „Slovenski krug“ Marka Stamatovića

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Sreda, 13 02 2019

Promocija fotomonografije „Slovenski krug“ autora Marka Stamatovića biće održana sutra od 19 sati u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u okviru manifestacije „Dani kragujevačke knjige“.

„Slovenski krug“ je prva fotomonografija Marka Stamatovića, koja je logičan nastavak projekta koji je započet istoimenom izložbom održanom prošle godine. Ona  govori o shvatanjima životnog ciklusa u kulturi starih Slovena kroz manifestacije godišnjih doba i njihovih otelotvorenja, Boginja prirode i njihovih vladavina.

Marko Stamatović je rođen 13.02.1977. godine u Kragujevcu. Diplomirao je 2008. godine na Filološko– umetničkom Fakultetu u Kragujevcu, odsek za grafički dizajn, a je član ULUPUDS-a od 2008. godine, odsek za umetničku fotografiju i dizajn. Objavljivao je radove u mnogim publikacijama i časopisima kao što su Politika, REFOTO, Novi Magazin, Svetlost, CityWalker, Digital, Digital camera, Danas, Blic, National Geographic Srbija, kao i Smithsonian Magazine . Autor  je preko 20 samostalnih izložbi i učesnik preko stotinu salona i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegov fotografski rad je nagrađivan i u zemlji i inostranstvu a neke od najvažnijih nagrada su nagrada ta najbolju fotografiju Windows 7 sistema, kompanije Microsoft ,nagrada Ujedinjenih nacija i Alijanse Civilizacija za najbolju fotografiju godine za 2011. godinu kao i drugo mesto na svetskom VELUX : Lovers of the Light konkursu . Trenutno radi kao profesor likovne kulture u Kragujevcu, dok svoje znanje o fotografiji i grafičkom oblikovanju prenosi na štampane medije kao umetnički direktor foto&dizajn studija „STAMATOVIĆ“. Predsednik je i osnivač foto kluba „APOLO“ iz Kragujevca i idejni tvorac i osnivač prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji, pod nazivom „FOTORAMA“ i prve radionice digitalnih umetnosti u Kragujevcu OMNIPIX WORKSHOP LAB.