KulturaFoto: SKC Kragujevac

Promocija knjige “Pop književnost” Muharema Bazdulјa u SKC-u

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 07 02 2020

Promocija knjige “Pop književnost” Muharema Bazdulјa biće održana sutra od 19 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. 

Knjiga predstavlјa transkripte serije predavanja pod naslovom „Pop književnost“ koja sam držao u Domu kulture Studentski grad od aprila 2017. do juna 2018. godine. (…) Ipak, odlučio sam da tu ništa ne ispravlјam i da tekst na papiru bude vjeran trag izgovorenih riječi. Sva predavanja su održana „iz glave“, bez ikakvih bilјeški, s idejom da se pojedini fenomeni kontekstualizuju i pojedine pjesme protumače, bez ikakvih enciklopedijskih ambicija“, rekao je Muharem Bazdulј. 

Pisac, novinar i prevodilac Muharem Bazdulј rođen je u Travniku 1977. godine. Pre Kvadratnog korena iz života objavio je još sedam romana. Nјegovi romani su objavlјeni i u prevodima na engleski, nemački, polјski, bugarski i makedonski jezik. Osim romana, piše kratku prozu te eseje i publicistiku. Pojedine priče i eseji prevedeni su na petnaestak jezika. Redovno piše za sarajevski dnevni list Oslobođenje, kao i za beogradsku Politiku i magazin Nedelјnik. 2013. dobio je nagradu za najbolјeg novinara u štampanim medijima u Bosni i Hercegovini od strane Društva novinara BiH. Iduće godine redakcija beogradskog lista Danas dodelјuje mu nagradu „Stanislav Staša Marinković“ za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo. Iste godine dobija i nagradu „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije za najbolјi komentar. Među delima koje je preveo sa engleskog jezika su i knjiga izabranih pesama irskog nobelovca V.B. Jejtsa te knjiga prepiske Alena Ginsberga i Džeka Keruaka. Živi u Beogradu.