Kultura

Promocija knjige „Prestoni Kragujevac“

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Ponedeljak, 20 05 2019

Promocija istorijske naučno-istraživačke proze, pod nazivom „Prestoni Kragujevac“, u kojoj eminentni autori pojašnjavaju vreme kada je Kragujevac bio prestonica Srbije, biće upriličena sutra od 13 časova u skupštinskoj sali Grada Kragujevca.

Izdavač ove publikacije je Društvo istoričara Šumadije, a autori su dr Radomir J. Popović, (Istorijski institut Beograd), dr Aleksandra Vuletić (Istorijski institut Beograd) i ma Predrag Ilić, arhivski savetnik i dugogodišnji direktor IAŠ Kragujevac. 

Neposredni povod za nastanak ove knjige je obeležavanje dva veka od proglašenja Kragujevca prestonicom Srbije.Štampanje knjige finansijsirala je Skupština Grada Kragujevca... Autori napominju da se nadaju kako su "pisanjem monografije o nekadašnjoj prestonici moderne srpske države doprineli kako dostojnom obeležavanju jubileja, tako i boljem poznavanju prošlosti Kragujevca i Srbije." Knjiga će, poput naučnog štiva, služiti i kao značajan izvor informacija učenicima ili pojedincima kojima je istorijska nauka interesna sfera jer, na žalost, ne postoji dovoljno ovakvih publikacija o značajnom periodu kragujevačke istorije.