KulturaFoto: Printscreen/Google maps

Promocija knjige “Prolećima si potreban” u SKC-u

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 21 03 2018

Promocija pesničke zbirke “Prolećima si potreban” Nikole Radića biće održana sutra od 19 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. 

Zbirku otvara pitanje: Gde su ljudi? Sa sobom se naučilo i to je prvom zbirkom Radić uspeo da dokaže kao stvarnu refleksiju, pokazavši budućim čitaocima da čovek može postati biće saglasnosti. Rilke se na početku pitao ko bi iz četa anđeoskih uspeo da čuje krik. Nikola je svoj krik potopio u fini plićak daltonizma. Boje, dakle, nisu jake. One su elegantne i suptilne, nijansirane onako kako to izgleda na prvom stepeniku koji čoveka povezuje sa kosmičkim. To je od ekspresionizma naučio, od Srbije, Francuske, Turske, prijatelja, prijatelja umetnika, muzike i recitacije. Gde su ljudi, možda je znala Veronika Behalkova. A ono što ključarica krije pod svojom suknjom nije pitanje za jednu zbirku, već za čitavu novu poetiku koja se nakon proleća u našim književnostima dogodila”, napisala je u recenzije Ivana Peško.

Nikola Radić je rođen u Smederevskoj Palanci 1989. godine. Filološku gimnaziju i studije Francuskog jezika i književnosti završio je u Beogradu, a master studije u oblasti kulturnih projekata na Univerzitetu  Bordo Montenj. Peva i piše tekstove u bendu Barka Dilo. Piše na srpskom, francuskom i engleskom. Živi i stvara na relaciji Bordo-Beograd.