KulturaFoto: Printscreen/Google maps

Promocija knjige “Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji 1990-2015” u SKC-u

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 21 11 2018

Promocija knjige “Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji 1990-2015”, autorke Nade Novaković, biće održana sutra od 19 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. 

Osnovni cilј rada autorke je sociološko objašnjenje najvažnijih uzroka, povoda i posledica štrajkova u Srbiji od 1990. do 2015. godine. Reč je o teorijsko-empirijskom istraživanju osobenosti društvenih prilika u kojima su se javlјali štrajkovi, karakteristikama njihovih najvažnijih učesnika (zanimanja, granske, slojne i klasne pripadnosti), oblicima i načinima organizovanja, toku, efikasnosti i posledicama kako za štrajkače, tako i za širu društvenu sredinu. Da bi se bolјe razumela i pojasnila priroda štrajkova u Srbiji u posmatranom periodu, razmatraju se, u najkraćim crtama, promene socio-ekonomske strukture, specifičnosti tranzicije, a posebno procesa privatizacije društvene svojine. Neizbežnim se nametnulo i pitanje poređenja štrajkova u ranijem periodu u jugoslovenskom društvu sa štrajkovima u drugim društvima u tranziciji”, navodi se u saopštenju Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Knjiga “Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji 1990-2015” predstavlja rezultat rada na projektima  „Labour Organizing in Serbia" fondacije Roza Luksemburg Štiftung za Jugoistočnu Evropu i „Strukturne društvene i istorijske promene srpskog društva u kontekstu evropskih integracija i globalizacije" podržanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a koji se realizuju u Institutu društvenih nauka u Beogradu. Deo teksta je prerađena verzija doktorske disertacije "Radnička klasa i štrajkovi u Srbiji posle 2000. godine" koja je odbranjena decembra 2011. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.