Kultura

Promovisan ekološki film "Čari prirode kragujevačke kotline"

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 14 02 2019

Udruženje srpsko – rumunskog prijateljstva „Riznica“ promovisalo je ekološki film "Čari prirode kragujevačke kotline". Poruka koja se šalje je da svi zajedno moramo da radimo i funkcionišemo u jedinstvenom sistemu zaštite biodiverziteta.

Ekološko –edukativni film obrađuje 35 prirodnih retkosti koje postoje na području kragujevačke kotline i doprinosi zaštiti biodiverziteta na ovim prostorima. Istraživanjem se saznalo da na ovom području postoji šest pećina, veliki broj vodopada i drugih prirodnih, sačuvanih vrednosti. Poruka koju film šalje je da svi zajedno moramo da radimo i funkcionišemo u jedinstvenom sistemu zaštite biodiverziteta.

"Čari prirode kragujevačke kotline" je petnaesti po redu dokumentarni film realizovan u saradnji Udruženja srpsko – rumunskog prijateljstva „Riznica“ i ekologa iz Rumunije i Srbije, podržan od strane Ambasade Rumunije u Srbiji, rumunske županije Timiš i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

"Dugogodišnji kvalitetan rad "Riznice" i drugih udruženja koja se bave zaštitom životne sredine grad Kragujevac godinama podržava. Iako je reč o ne tako velikim sredstvima, sva ta udruženja nam kroz svoje projekte višestruko vrate. Isto je i sa filmom "Čari prirode kragujevačke kotline". Smatram da je u ovih dvadeset minuta spakovano mnogo više od prirodnih lepota i tradicije. Ovaj film ima i neprocenjivu edukativnu vrednost za mlade i decu školskog uzrasta, jer predstvalja ne samo upoznavanje sa gradom i prirodnim bogatstvom okoline, već se bavi i očuvanjem i zaštitom prirode", rekao je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine i podsetio članove ekoloških udruženja da će konkurs za ovu godinu biti raspisan tokom marta.

Galerija slika