KulturaFoto: Facebook/Skc Kragujevac

Ratko Divjak Quartet u SKC-u

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 01 08 2019

Ratko Divjak Quartet održaće koncert sutra od 22 časa na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra. Ovaj sastav uz legendarnog džez bubnjara Ratka Divjaka čine i Milan Stanisavljević, Adam Klemje i Fedor Ruškuc.

Ratko Divjak, legendarni džez bubnjar koji je svoju karijeru počeo u rok muzici, ostaće upamćen kao bubnjar popularne jugoslovenske grupe TIME sa kojom postiže velike uspehe. Zanimlјivo je da je svoju punu afirmaciju stekao tek u Ljublјani, iako je u Zagrebu proveo značajno razdoblјe na početku svog rada u džez muzici.

Džez bubnjar je postao nakon studija na Institutu za džez u Gracu.
Prvo je svirao bubnjeve u rok i pop sastavima, a sa džezom se upoznao slušajući gramofonske ploče. Odlazi u Zagreb 1968. godine i postaje član orkestra Iće Kelemena, a godinu dana kasnije počinje da radi i sa vibrafonistom Boškom Petrovićem. Bio je bubnjar u Petrovićevim grupama, tj. njegovom kvartetu, takođe i u “B.P. Convention”, kao i član njegovog međunarodnog ansambla “Nonconvertabile All Stars”.

Sa tim ansamblima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljublјani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa trijom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu.

Krajem 1973. godine odlazi za Ljublјanu i postaje član “Plesnog orkestra RTV Ljublјana” koji kasnije prerasta u Big Band RTV Slovenija sa kojim je redovno nastupao na lјublјanskim džez festivalima, kao i džez festivalima širom Evrope.

Milan Stanisavlјević je rođen u Kragujevcu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Rastislava Kambaskovića.

Po završenoj klasičnoj akademiji, upisuje džez akademiju u Gracu. Džez klavir je studirao u klasi prof. Haralda Neuwirtha i Clausa Raiblea a zatim magistraturu završava 2010. godine u klasi prof. Olafa Polziehna. Na džez akademiji u Gracu je učio i od drugih velikih muzičara poput: Renata Chicca, Fritz Pauera, Howarda Curtisa, Wayne Darlinga, Billy Harta, Jerry Bergonzija, Geoffrey Keezera, George Colligana, Petera Herbolzheimera, Johna Abercrombija i drugih.
Svirao je sa Stjepkom Gutom u njegovom kvartetu i nastupio na festivalu Budva Grad Teatar 2006. Kao pijanista akademskog KUG Big banda sarađuje sa američkim trubačem Derrick Gardnerom. Sarađuje sa londonskim gitaristom afričkih korena Femi Temowom, dugogodišnjim muzičkim direktorom benda engleske soul pevačice Amy Winehouse.

2011. izdaje svoju prvu ploču sa naslovom “Awakening”, koja je dobila odlične kritike na džez portalu All About Jazz. Svoju drugu ploču pod nazivom “Soundquest” izdaje za austrijsku izdavačku kuću Barnette Records koju vodi priznati američki pijanista Rob Bargad. 2019. je zajedno sa svojom suprugom snimio cd sa Big Bendom RTV Slovenija pod nazivom “You & I and the Music”.

Od 2012. radi kao prof. džez klavira na Konzervatorijumu za muziku i baletsku umetnost u Ljublјani.

Adam Klemje rođen 1976. godine u Novom Sadu. Posle završene srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu na Odseku za klarinet, nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu, Austrija. Godine 2005. je dobio titulu magistra umetnosti – džez saksofonista. Za vreme studija u Gracu je dobio stipendiju od austrijskog ministarstva kulture, za studije na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju, Finska. Posle povratka iz Finske, nastupao sa legendom austrijske džez scene gitaristom Karl Ratzerom i izdao CD sa sarajevskom džez grupom Minority. Nastupao sa: Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri i mnogim drugima. Vodi svoj sastav Adam Klemm Banda, sa kojim je izdao prvenac Hot Coolen za nezavisnu izdavačku kuću Sensor Records 2007. godine.

Fedor Ruškuc je rođen u Novom Sadu. Studirao je kontrabas u Gracu (AUT) i Kelnu (GER) odakle je i počeo sa radom sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc i Magnus Mehl, Ryan Carniaux… Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima sa Ferenc i Magnus Mehl kvartetom kao i sa kvartetom East Affair, čiji je i danas stalni član. Godine 2008. na takmičenju „Jimmy Woode Award“ proglašen je za najbolјeg basistu. Od 2010. živi i radi u Novom Sadu gde je jedno vreme vodio Big band džez omladine Vojvodine. U Kulturnom centru Novog Sada publiku je upoznao sa autorskim radom u izvođenju benda Fedorchestra. Snimio je dvadesetak CD izdanja u zemlјi i inostranstvu a pojavlјuje se i u filmu o „World Music“ sceni Kelna u produkciji WDR-a „Global-Lokal“. Do sad je nastupao širom Evrope kao i u Rusiji i Indoneziji.