Kultura

"San letnje noći" na "Bucinim danima"

Autor: Jovana Mladenović
10:01 | Utorak, 14 06 2016

Predstavom "San letnje noći" Knjaževsko srpski teatar nastupiće večeras na trećem pozorišnom festivalu "Bucini dani", koji se održava od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu. Komad, koji je najnovije ostvarenje kragujevačkog pozorišta, po Šekspirovom tekstu režirao je Pjer Valter Polic.

Glumački festival održava se sa idejom da sačuva uspomenu na Milosava Bucu Mirkovića, podseti publiku na veliki trag koji je ostavio u pozorištu i van njega, kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca.

Takmičarski program donosi pet predstava: "San letnje noći", "Herostrat" (Narodno pozorište Niš), "Pijani" (Atelje 212 Beograd), "Kauboji" (Narodno pozorište Kikinda) i "Iza kulisa" (Narodno pozorište Subotica). U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Stand down" sa Nebojšom Milovanovićem i gostima.

Stručni žiri u sastavu Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala. Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju.

Festival donosi i bogat prateći program, uz učešće najeminentnijih umetnika Srbije.