KulturaFoto: Ilustracija

Sarajevski film prvonagrađeni na Kraf-u

Autor: Jovana Mladenović
17:00 | Utorak, 26 12 2017

Žiri Krafa 2017 jednoglasnom odlukom prvu nagradu festivala dodelio je filmu "Čistoća" reditelja Nevena Samardžića, u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Nagrađeni su i filmovi "Soba smrti" i "13+".

Žiri su činili Dejan Dabić (filmski kritičar i reditelj), predsednik i članovi, Marija Ilić (novinarka i producentkinja) i Hadži Zoran Đorđević (filmski kritičar).

Filmu "Čistoća" reditelja Nevena Samardžića, u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu dodeljena je prva nagrada. "Drama u kojoj se našao glavni junak Fuad koji pokušava da se oslobodi teškog poroka narkomanije, opisana je dramaturški slojevito i rediteljski ubedljivo, bez zanemarivanja socijalnog i porodičnog konteksta", navodi se u obrazloženju žirija. 

Filmu "Soba smrti" reditelja Nemanje Ćeranića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, dodeljena je druga nagrada. "Priča Stivena Kinga adaptirana je i prilagođena turbulentnim događajima iz naše bliske prošlosti i producirana, u svim elementima, znatno iznad proseka za jedan studentski film",  obrazlaže žiri. 

Film "13+" u režiji Nikice Zdunić, u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, dobitnik je treće nagrade. U obrazloženju žirija navodi se: "Lepo snimljena i nenametljivo vođena filmska priča o iskušenjima sazrevanja i odrastanja devojčica u jednom veoma osetljivom životnom periodu".

Hrvatski film je takođe dobio i novoustanovljeno priznanje “Film mladih” koje dodeljuje Dramski studio Doma omladine u Kragujevcu.