Kultura

SKC: Književno veče Đorđa Nešića, dobitnika Disove nagrade

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 16 05 2018

Književno veče posvećeno pesniku Đorđu Nešiću, dobitniku ovogodišnje Disove nagrade, biće upriličeno sutra od 19 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Nešić je u književnost ušao 1985. godine sa knjigom "Crv sumnje u jabuci razdora", da bi od tada objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika.

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu egzistencijalnu i kolektivnu poziciju.

Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je, kako se dodaje u obrazloženju za nagradu, utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.

Nešić, rođen 1957. u Bijelom Brdu, upravnik je Kulturnog i naučnog centra "Milutin Milanković" u Dalju u Hrvatskoj.
Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik).
Do sada je objavio knjige poezije: Crv sumnje u jabuci razdora (1985), Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Prozor kroz koji Dunav teče (izabrane i nove pesme, 2000), Granica (2006), Bolje je biti u manjini (2015) i Polog (2016).

Nešićeve pesme zastupljene su u brojnim antologijama poezije i dobitnik je više nagrada.