Kultura

"Sopot" u bašti Doma omladine

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 14 09 2016

Grupa "Sopot" iz Banja Luke održaće večeras od 21 sat koncert u bašti Doma omladine.

"Sopot" je grupa koja već nekoliko godina ostvaruje regionalni uspeh i ove godine obeležava deceniju postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umetnicima stvara fuziju balkanske umetnosti sa modernom tehnologijom, a osnovao ga je Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid, kroz koji članovi benda kreiraju sopstveni muzički kosmos mešavinom daba koji se poigrava sa regeom i dramendbejsom, a protkan je motivima balkanske izvorne muzike.

Grupu "Sopot" čine, pored frontmena Petra Topalovića i Đurica Štula, Milan Aćimović, Dejan Savić i Saša Predojević. Sopot ima tri CD izdanja: Dabalkan (Menadžer Kompanija, 2007.), Equilibrium (PGP‐RTS, 2009.) i Sopotnik (Koliba, 2013.). Prva dva albuma snimljena su u Lionu (Francuska) u studiju izdavačke kuće „Jarring Effects“, a posljednji u Banjaluci u studiju „Digital Boyler“. Na studijskim albumima grupa je sarađivala sa mnogim umetnicima iz regiona i Evrope (Dr. DAS ‐ Asian Dub Foundation, Hornsman Coyote, Aku Fen – High Tone, L’oeuf Raide, Uzul Prod, Steph/Kaly Live Dub, Greg Snoyl, Nico Matagrin, Celine L’enfant, R‐Zatz, Orhan Maslo, Bojan Savić, Milan Tica itd.). Sopot je komponovao muziku za predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta Jazavac.

Projekat pod nazivom „Dani Srpske u Srbiji“ pokrenut je 2013. godine u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji sa idejom da se Srbiji i njenim građanima predstavi Republika Srpska i njeni potencijali - kroz susrete privrednika, kulturno-umetničke, prosvetne i naučne programe, kao i sportska nadmetanja. U toku ovogodišnjih, četvrtih po redu, "Dana Srpske u Srbiji" u 15 gradova Srbije održaće se susreti privrednika, promocije turizma, sportski susreti uz brojne umetničke i kulturne sadržaje.

Ulaz je slobodan.