KulturaFoto: Slavoljub Radojević

Spektakl na sceni: "San letnje noći" u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
12:01 | Utorak, 30 05 2017

Komad Knjaževsko srpskog teatra, "San letnje noći", koji je po Šekspirovom tekstu režirao Pjer Valter Polic, večeras će biti izveden na sceni "Joakim Vujić" od 20 časova.

Na sceni je gotovo ceo ansambl, a ovakav produkcijski podvig odavno nije viđen u Kragujevcu, pa se za predstavu, premijerno izvedenu 22. aprila, pri svakom igranju traži karta više.

"San letnje noći" svakako spada u Šekspirova remek dela i kao komedija ima višestruki značaj i slojevitost. Tri su sveta ili sloja koja tkaju ovu izuzetnu priču. Romantični svet ljubavnika Hermije, Lisandra, Helene i Demetra koji se noću sastaju u šumi opčinjeni ljubavlju i spremni na sve. Fantastični svet vila i vilenjaka kojim vladaju Titanija i Oberon, koji plete san ove ljubavne igre, uz pomoć čudesnog soka kojim se svako povede i zaljubi. Njime raspolaže Oberonov verni sluga Puk, praveći nestašluke i praktične šale. I realistični, a ujedno i teatarski svet radnika koji u čast Tezejeve svadbe spremaju komad o "Piramu i Tizbi". Plemenitu tragediju o nesrećnoj ljubavi tiranina i njegove nesuđene drage čije su porodice zavađene. Neponovljiva lepota i fantastika Šekspirove poezije pokazuje kako i pored mračnih momenata nema mesta za tugu i bez obzira što okolnosi mogu da se preokrenu, izvrće sve u šalu, po kojoj je ovaj komad dragocen, jer se likovi uzimaju suviše za ozbiljno. Poznat i kao najinteresantniji primer komada u komadu, "San letnje noći", donosi nepojamno smešnu igru radnika koji se trude da stvore komad koji će u svom farsičnom i slatkom izvođenju na dan koji rešava i sudbinu mladih ljubavnika, pred vladarem Atine i njegovom izabranicom, postići poentu o preokretu iz nesreće u sreću baš, tvrdeći u diletatntskoj igri koja je zabavna i preozbiljna, suprotno. I kao kod Pitera Bruka: Tezej i Hipolita, Oberon i Titanija su samo likovi u uveličavajućem ogledalu i predstavljaju jedno. Lepa Hipolita je Tezejev ratni plen i buduća nevesta, a frivolna i misteriozna Titanija, opsena vilinskog sveta ili pouka iz života, benevolentnog Oberona, kome Puk nalazi i lek i otrov sa magičnom svojstvima, ljubavni sok. Ljubav je osnovna tema ovog komada i kada je opsena i onda kada je realnost. Zamisao reditelja bila je da obogati ovaj komad donoseći erotiku i etos Balkana na čijim prostorima se zbiva, komparirajući vreme antike sa vremenom sadašnjim". - Marija Soldatović, dramaturg