Kultura

Statueta Joakim Vujić glumcu Mihailu Miši Janketiću

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Četvrtak, 01 02 2018

Knjaževsko-srpski teatar dodelio Statuetu Joakim Vujić glumcu Mihailu Miši Janketiću. Statueta se svake godine za Dan teatra, na Sretenje, svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. Prsten sa likom Joakima pripao je glumcu Bratislavu Slavkoviću Keši, a Medaljon Kompaniji "Prizma". Dodeljene su i godišnje nagrade teatra, a među dobitnicima je glumica Sanja Matejić.

Žiri za dodelu Statuete Joakim Vujić činili su Dragan Jakovljević, reditelj, predsednik žirija, Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Ivana Nedeljković, glumica i predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, Željko Jovanović, pozorišni kritičar i Čedomir Štajn, glumac. "Knjaževsko-srpski teatar ima čast i zadovoljstvo da gospodina Mihaila Mišu Janketića uvrsti u plejadu dobitnika Statuete "Joakim Vujić" za doprinos pozorišnom životu Srbije. Njegova glumačka ličnost obogatila je pozorišnu, filmsku i TV scenu Srbije i bivše Jugoslavije proteklih decenija. Igrajući podjednako uspešno u najraznovrsnijem repertoaru i u najrazličitijm žanrovima, na pozorišnoj sceni, TV ekranu, radiju, filmu postao je laureat najvažnijih priznanja: od Sterijinih nagrada i "Zlatnih ćurana" do Dobričinog prstena i "Pavla Vuisića" za životno delo. Statueta "Joakim Vujić" se prirodno pridružuje ovoj niski nagrada i priznanja bardu naše scene", navodi se u obrazloženju žirija.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se glumcu Bratislavu Slavkoviću Keši. "Bratislav Slavković Keša pripada plejadi glumačkih imena po kojima je kragujevačko pozorište poznato i priznato u zemlji i regionu. Rođen u Kragujevcu, profesionalnu glumačku karijeru započeo je davne 1970. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu u Titogradu. Godine 1974. vraća se u Kragujevac i više od četiri decenije veran je svojoj matičnoj kući. Igrao je u svim medijima: na radiju, filmu, televiziji. Samo na kragujevačkoj sceni ostvario je više od stotinu uloga u raznovrsnom repertoaru", obrazlaže žiri. 

Medaljon sa likom Joakima Vujića za pomoć pri unapređenju rada Teatra i ostvarivanje programskih ciljeva, kao i promociju pozorišta u širem regionu dodeljuje se Kompaniji "Prizma d.o.o." iz Kragujevca. 

Godišnje nagrade Teatra dodeljuju se šefu tehnike Saši Đorđeviću i materijalnom knjigovođi Snežani Nedeljković za izuzetnu posvećenost poslu i ostvarene rezultate u protekloj godini.

Godišnja nagrada Teatra dodeljuje se Sanji Matejić za ulogu Sonje Aleksandrovne u predstavi "Ujka Vanja" Antona Pavloviča Čehova, u režiji Jovana Grujića. "Sanja Matejić je nizu ostvarenih uloga u matičnoj kući dodala izuzetnu kreaciju Čehovljeve Sonje, jednog od najvažnijih ženskih likova u dramskoj literaturi. Njena dirljivost i emotivnost u tumačenju Sonje dala je poseban doprinos uspehu ove predstave. U protekloj godini, Sanja Matejić je radila i koreografiju za komediju "Džast merid" Dunje Petrović, u režiji Vojina Vasovića, a za ulogu Rime u dugovečnoj predstavi "Bajka o mrtvoj carevoj kćeri" dobila je Nagradu za najbolju mladu glumicu Međunarodnog festivala ruske drame "Most prijateljstva" u gradu Joškar Ola", navodi se u obrazloženju žirija.