Kultura

Šumadijski internacionalni filmski festival u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Četvrtak, 08 12 2016

U Kragujevcu će biti održan prvi Šumadijski internacionalni filmski festival od 15. do 18. decembra. Na programu će biti 18 ostvarenja evropske i domaće kinematografije.

Program u Domu sindikata i Domu omladine biće podeljen u dve selekcije - dugometražni i kratkometražni filmovi koji će biti u konkurenciji za nagradu publike grada Kragujevca.

Nakon svake projekcije biće organizovan razgovor sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa, kao i glasanje publike.

U okviru pratećeg programa festivala najavljen je i okrugli sto na temu “Zašto se baviti filmom u Srbiji”, namenjen prevashodno srednjoškolcima kojima će tom prilikom predstavnici filmskih akademija u Srbiji predstaviti svoje institucije i predočiti praktične savete i informacije o programima, zahtevima za upis i ostalom što bude interesovalo učesnike.

Publika će biti u prilici pogleda dugometražne filmove iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke i Srbije. Od domaćih ostvarenja na programu će biti “Vlažnost” reditelja Nikole Ljuce, “Panama” Pavla Vučkovića i “Inkarnacija” Filipa Kovačevića u kome glavnu ulogu tumači kragujevački glumac Stojan Đorđević, a tu je i rediteljski prvenac Ivana Marinovića “Igla ispod praga” snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

Kratkometražni filmovi su na repertoaru poslednja dva dana festivala, 17. i 18. decembra u Domu omladine.

Cena ulaznica za jedan festivalski dan iznosi 100 dinara.