Kultura

Sve je spremno za XII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Autor: Jovana Mladenović
15:50 | Ponedeljak, 14 08 2017

U organizaciji Muzičkog centra i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, od 20. do 24. avgusta održaće se XII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. 

Ove godine, pored Gradskog kamernog hora “Liceum“ i Hora “Sveti Stefan Dečanski“ iz Novog Sada, kragujevačkoj publici predstaviće se gosti iz Mađarske, Bugarske, Poljske, Izraela i Slovačke. Dečiji hor Bugarskog nacionalnog radija nastupiće prvi put u okviru festivala.

Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala nosi logo EFFE koji potvrđuje kvalitet programa gradskog kamernog hora “Liceum“ i što je deo Evropske umetničke asocijacije “Evropa za festivale, festivali za Evropu“. 

Nebojša Jakovljević, direktor Muzičkog centra, je rekao da je organizaciju festivala podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja što govori o značaju ovog kulturnog događaja ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou. "Muzički centar ulaže napore da na najbolji mogući način organizuje ovaj festival i uz podršku grada Kragujevca zadrži poziciju koja mu pripada, očuva tradiciju i kvalitet. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala nam omogućava da budemo bolje pozicionirani na mapi evropskih festivala i doprinosi boljem kulturnom ugledu našeg grada", rekao je direktor Nebojša Jakovljević.

"Ove godine prvi put u okviru festivala nastupiće dečji hor iz Bugarske koji će otvoriti internacionalni deo festivala. Odlučili smo da ove godine prvi put uvedemo nagrade koje će tročlani žiri dodeljivati za najbolji programski koncept i izvođačku dimenziju. Kada je reč o završnoj večeri, pored Ateljea, horske radionice koja okuplja učesnike festivala u cilju promocije srpske muzike, dodela nagrada i diploma, novinu donosi nastup vokalne grupe Close Harmony Friends iz Slovačke koja izvodi a cappella obrade džeza i popularne muzike", objasnio je profesor Miloje Nikolić, osnivač i muzički direktor festivala.

Festival će se održati na sedam različitih lokacija, a svečano otvaranje je zakazano za nedelju 20. avgust na stepeništu ispred Prve kragujevačke gimnazije. Festival će tradicionalno otvoriti Gradski kamerni hor “Liceum“ koji će ove godine nastupiti sa mešovitim horom Filološko umetničkog fakulteta i izvešće ljubavne pesme srpskih horskih kompozitora.