Svečano otvaranje Univerzitetske letnje scene

Utorak, 04 Jul 2017 13:30Autor: Jovana Mladenović

Koncertom hora i orkestra Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine, sutra od 20 časova u parku Rektorata, biće svečano otvorena Univerzitetska letnja scena. 

Hor FPNJ u mešovitom sastavu radi i stvara nepune dve školske godine, pod rukovodstvom Milice Stanković. Članovi hora su studenti FPNJ (učitelji, predškolski i domski vaspitači) i nekolicina profesora. Horsko pevanje kao izborni predmet u okviru svih studijskih programa na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini pruža studentima mogućnost da svoje pevačko umeće predstave  na nestandardan način. Trenutni repertoar hora su mnogobrojne kompozicije svetovnog ali i duhovnog karaktera, domaćih i stranih kompozitora. 

Nakon niza nastupa i angažovanja u gradu i zemlji hor je svoje umeće predstavio na festivalu "Dostojno jest“ u Pomorju, u Bugarskoj, početkom juna meseca. Ovaj festival je 2017. godine po 14. put  okupio preko 30 horova koji pravoslavnu horsku muziku izvode profesionalno ili amaterski  iz gotovo svih pravoslavnih zemalja (Rusije, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije). Nastup hora FPNJ na samom festivalu je propraćen ovacijama publike, komisije i prisutnog sveštenstva. Nagrađen je priznanjem za ozbiljnu i ubedljivu interpretaciju pravoslavne muzike, a drigent za iskreno i uzvišeno poštovanje pesama Hristove vere, znalačko rukovođenje horom i dostojno predstavljanje na festivalu. Tu su i diplome za uspešno debitovanje na festivalu i dirigentu i horu, zatim blagoslov i zahvalnost protojereja hrama ,,Rođenja Presvete Bogorodice“ u Pomorju za učestvovanje na festivalu i poziv za sledeću godinu. Po svemu sudeći, ovo je bio jedinstven muzički i umetnički izazov. Hor FPNJ tradicionalno daje Vaskršnji koncert kao poklon gradu a nedavno je održan još jedan celovečernji koncert na letnjoj sceni izletišta Potok u Jagodini. Tom prilikom su hor, orkestar i folklorni ansambl FPNJ sa gotovo 80 učesnika građanima Jagodine priredili jedinstven muzički užitak.

Orkestar FPNJ nastupa u sastavu: harmonika, flauta, violina, gitare i ritam sekcija, takođe je mlad ansambl. Tek godinu dana vredno radi i ostvaruje zapažene rezultate, ne samo u okviru nastupa hora već i nastupa fakultetskog folklornog ansambla. U maju 2017.godine orkestar i folklorni ansambl FPNJ održali su celovečernji koncert u mestu Lovra u Mađarskoj, nadomak Budimpešte, mestu sa pretežno srpskim stanovništvom. Orkestar uglavnom izvodi narodnu srpsku muziku ali se neretko na repertoaru nađu i dela ozbiljne muzike. Orkestrom rukovodi student Bratislav Starčević.

Najnovije vesti iz ove kategorije